Trestných činů se vloni stalo v okrese 2504. Do jednoho stejně jako rok předtím. „To je zajímavá shoda, jinak jsou ale čísla rozdílná a v naprosté většině k lepšímu," hodnotí situaci vedoucí Územního odboru Trutnov, plukovník Pavel Škandera.

Stoupla totiž objasněnost, více případů se řešilo ve zkráceném řízení, nestala se ani jedna vražda a méně lidí zemřelo při dopravních nehodách. „Dařilo se nám lépe a trend chceme udržet i v roce letošním. Pomoci nám může i zvýšený počet policistů. Přibylo šest lidí a ti posílí zejména Trutnov, kde jednak trvale žije nejvíce obyvatel a je tu i největší koncentrace pachatelů kriminální činnosti," věří Pavel Škandera.

Z násilných trestných činů se rok 2013 obešel bez vražd (2012 – 3), pokusy o vraždu byly dva. Ve Svobodě pobodal mladistvý bratra a v Prkenném Dole se muž pokusil udusit a pobodat spolubydlícího.

Loupežných přepadení bylo 21, objasnit se jich povedlo 11. Navíc v šesti případech byly loupeže vymyšlené. „To nám ale zabere úplně stejně času, jako když se čin skutečně stane," podotýká Pavel Horný, vrchní komisař kriminální policie. Z celkového počtu 140 násilných případů byly objasněny více než tři čtvrtiny. „To je slušné číslo a zvláště u takovýchto případů nás to těší. Nechci říkat, že je pro nás některá práce důležitější a jiná méně, ale když je ohrožen život či zdraví lidí, je to pro práci policie obecně prioritou," dodává Pavel Škandera.

Jsme lepší? Podle policejních statistik ano

Ve struktuře okresních pachatelů trestné činnosti se nic výrazně nezměnilo. Hlavní faktory vycházely i minulý rok z turistického charakteru regionu. K rizikovým lokalitám a objektům proto patří horská rekreační střediska, zoo, pět výchovných ústavů pro mládež i věznice v Odolově .

Nejrazantnější nárůst ze všech sledovaných kategorií zaznamenala mravnostní kriminalita. Zejména v případech pohlavního zneužívání je to o více jak polovinu. Z 31 případů se podařilo objasnit 28, tři jsou dále v šetření. Z deseti nahlášených znásilnění byly čtyři vymyšlené.

Žhavým tématem předloňského roku byly krádeže vozidel. Ze zimních středisek mizely drahé vozy, často do Polska a dál. „Spadlo to téměř o polovinu. Odráží se v tom několik úspěšných zásahů z roku 2012," je si vědom trutnovský policejní šéf, Pavel Škandera. Celkem zmizelo vloni z okresu 49 aut, meziročně je to pokles o 43 vozidel. Zpět k majiteli se dostalo každé čtvrté.

Zajímavý je výsledek 882 dopravních nehod. Počet se téměř shoduje s rokem 2012, místo 13 ale zemřelo jen 7 osob a výrazně klesl i počet těžce zraněných. Stoupla ale škoda, na 41 milionů. „Vliv mohou mít stále bezpečnější auta i mírný průběh zimy. Jak na konci roku loňského, tak i letos. To se snad kladně projeví i v číslech za rok 2014. Výrazně může celková čísla ovlivnit také jedna opravdu vážná nehoda s úmrtím třeba čtyř pasažérů. Taková ale naštěstí vloni nebyla," říká plukovník Libor Špráchal, zástupce vedoucího územního odboru. Klesl i počet nehod s alkoholem, ze 79 na 65. Přistiženo bylo ale více podnapilých řidičů, o čtvrtinu. Vloni nemohlo pokračovat v jízdě 445 lidí.

Nejrozšířenějším druhem trestné činnosti je stabilně majetková kriminalita. Především vloupání do aut, chalup či kapesní krádeže. Výrazný pokles hlásí meziroční statistika u padělání bankovek, policisté zaznamenali osm případů (-7), méně bylo i zpronevěr a podvodů.

Spis dopadených vykradačů domů má 21 tisíc stran

Jednou z výjimečných událostí loňského roku bylo dopadení čtyř polských pachatelů, kteří v průběhu uplynulých čtyř let na území republiky vykradli zhruba 400 novostaveb. Prokázaná škoda je 38 milionů korun.
„Spis, který tu máme na starosti, má 21 tisíc stran v 55 šanonech. Jsou toho dvě a půl skříně a několik postelí. Zloději byli dopadení v polovině července a rád říkám, že naši pracovníci měli na úspěšném završení největší podíl," spokojeně konstatoval vedoucí trutnovské policie, Pavel Škandera. „Větší sérii tu nepamatuji. Prokázaných je více jak 400 vloupání a stále se na tom pracuje," dodává.

Dotyční za sebou neměli nijak výraznou kriminální minulost, kradli ale na profesionální úrovni. Vytipovali si objekty, naprosto přesně byli schopni odvrtat zámky a vyloupit dům, i když majitelé spali v patře. Na některá místa se vraceli i vícekrát. A zajížděli i za české hranice, na Slovensko, do Rakouska a Německa. Zadrženi byli na Náchodsku a Ústeckoorlicku.