Důvodem se stala výstavba dřevěného povalového chodníku mezi Hančovým pomníkem a vodopádem Pančavy. Na silnicích se řidičům objevuje smailík s větou: „Děkujeme, musíme to opravit." Taková se někdy hodí i na turistické cestě, o jaké je právě řeč.

Po dobu stavebních prací se turisté v uvedené době nebudou moci dostat k Pančavskému vodopádu.

Úsek, kde budou stavební práce probíhat, nebude možné ani obejít, protože se jedná o oblast 1. zóny Krkonošského národního parku se zákazem vstupu mimo značené cesty.

Prameniště, kvůli kterému poval stavíme, by bylo vyšlapáváním dalších cestiček poničeno. Ostatní cesty k Labské boudě či k prameni Labe budou volně přístupné," upozornil mluvčí Správy KRNAP Radek Drahný. Stavbu povalového chodníku v místě, kde turistická cesta prochází prameništěm, si vyžádaly opakované náročné opravy cesty, kterou právě tekoucí voda pravidelně ničila. „Výstavbou dřevěného povalového chodníku navíc odstraníme překážku, která předělovala prameniště. Prakticky se jedná o podobný zásah, jako když jsme povalovým chodníkem před lety nahradili vápencovou cestu přes Úpské rašeliniště," připomněl podobnou krkonošskou opravu mluvčí Radek Drahný.

Správci hor předpokládají, že povalový chodník stihnou postavit dříve, a tudíž i tato uzavírka skončí dříve. Prosí však návštěvníky, aby zákaz vstupu respektovali.

„Po trase se bude pohybovat technika a hrozí nebezpečí úrazu. Navíc by vstup turistů na staveniště výrazně zpomalil práce a ohrozil by zajištění otevření na hlavní sezónu," uzavřel Radek Drahný.

Výstavba povalu je součástí projektu Stabilizace vodního režimu vybraných oblastí Krkonošského národního parku financovaného prostředky z Operačního programu Životní prostředí.

(njt)