Jenomže uvedené zdůvodnění výskytu dusičnanů a chloridů bylo hluboko pod stanovenou kritickou normou. U dusičnanů zhruba osmkrát, u chloridů skoro čtyřikrát.
Pramenitá voda tak byla na první pohled nezávadná, a uživatelé mohli získat dojem, že se někdo z úředníků jen spletl. Celá situace je o to vážnější, že k známému pramenu právě v parnech proudí řada místních i náhodných turistů.

Při našem dotazu ale vyšlo najevo, že pravý důvod byl zřejmý až z protokolu, který po předběžném oznámení pak po několika dnech na radnici dodatečně přichází. Jde totiž o zjištění výskytu koliformních bakterií a enterokoků, které tvoří vodu nepoživatelnou.

„Vůbec netuším, o co se jedná. Mojí povinností je vylepit došlé oznámení o závadnosti vody a informovat tak co nejdříve občany," řekla nám včera pověřená pracovnice radničního odboru Ludmila Fejfarová na dotaz, čím že jsou bakterie a enterokoky lidem nebezpečné.

Současně přiznala svoji chybu v tom, že měla spíše počkat, a k oznámení připsat logický důvod, aby bylo na první pohled jasné, proč je vlastně voda závadná. Podle vyhlášky Ministerstva zdravotnictví ČR (č. 252/2004 Sb. a následných úprav) je totiž výskyt těchto bakterií a enterokoků v pitné vodě nepřípustný. Po našem dotazu u odborníků se nám ale podařilo zjistit, že jejich malé množství předešlá norma povolovala.

Koliformní bakterie jsou totiž v podstatě bakterie, které se vyskytují ve fekáliích, avšak v malém množství jsou také trvale usazeny i v našich střevech, kde usnadňují počáteční rozklad a trávení. Pramenitá voda se tak mohla krátkodobě dostat do styku s příměsí zbytku fekálií z kontaminované oblasti luk či polí, podobně tak mohla získat i enterokoky, které jsou rovněž v našich střevech nepatrně obsaženy.

„Druhů koliformních bakterií je však veliké množství. Podrobný rozbor, aby se zjistil výskyt více a méně nebezpečných, by trval nejen déle, ale byl by i mnohem dražší. Proto se to jednoduše nedělá," informoval nás oslovený odborník. Podle něj ale nemusí být malý výskyt ani jedné z chemikálií nebezpečný a po běžném převaření je možné vodu normálně konzumovat. Tajemník turnovské radnice Miroslav Šmiraus Deníku za toto upozornění poděkoval a slíbil, že do budoucna zajistí, aby další informace u všech turnovských pramenů byly formulovány jasně a přesně.

(gr)