VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Nejčastější mýty panující o dětské výživě

Krkonoše/Pojizeří - Při poradenské činnosti se nutriční terapeutky Poradenského centra Výživa dětí často setkávají s řadou názorů a pohledů na to, jak se mají děti stravovat. V mnoha případech jsou představy rodičů nebo i samotných dětí zcela mylné a se zásadami zdravé výživy nemají mnoho společného. Jaké jsou tedy nejčastější mýty o dětské výživě?

12.5.2009
SDÍLEJ:

Ilustrační foto.Foto: Petr Šilar

1. Nízkotučné potraviny jsou prevencí nadváhy, děti je proto mají jíst odmalička:
Maminky se často bojí, aby jejich dítě nepřibralo. To je v době, kdy se stále hovoří o vzrůstající obezitě, pochopitelné. Odmalička svým dětem proto dávají nízkotučné potraviny a pokrmy připravují prakticky bez tuku. Pro zdravou výživu dětí však není dobré, pokud tuky zcela chybějí, protože je děti potřebují nejen jako zdroj energie, ale také pro správný růst a vývoj, využití vitaminů rozpustných v tucích nebo pro tvorbu některých hormonů.

2. Máslo je přírodní, proto je pro děti vhodnější než rostlinné tuky:
Při výrobě obou potravin se používají přírodní suroviny – pro máslo mléko a pro rostlinné tuky rostlinné oleje. Technologická výroba rostlinných tuků není „syntetičtější“ než výroba másla a liší se jen ve vstupních surovinách. Oproti máslu obsahují rostlinné tuky také nenasycené mastné kyseliny (některé z nich jsou tzv. esenciální, to znamená, že si je naše tělo nedokáže vyrobit a musíme mu je dodávat stravou), které jsou nezbytné pro zdravý růst a vývoj dětí.

3. Sladkosti do dětského jídelníčku v žádném případě nepatří:
Nejsladší, co dítě ve svém životě poznalo, je banán, oznamují často hrdí rodiče. Bohužel však i u sebelépe hlídaného dítěte přijde chvíle, kdy pamlsky pozná. Pokud je dítě ochutná, určitě si je velmi snadno oblíbí. Co nastane poté, jistě všichni tuší – dítě se pokusí sníst všechny pochoutky, které budou v jeho dosahu, a jen velmi těžko mu vysvětlíte, proč si jeho kamarádi mohou pochutnávat na bonbonech, sušenkách či čokoládě a ono jediné nesmí. Daleko vhodnější než striktní zakazování pamlsků je naučit děti se sladkostmi správně zacházet. Do zdravého dětského jídelníčku totiž sladkosti patří, ne však denně. Vhodné je zvolit například sušené ovoce, u větších dětí oříšky, cereální tyčinky či čokolády s vysokým podílem kakaa.

4. Vnitřnosti jsou čistička, jíst by se vůbec neměly:
Játra a ledviny sice fungují jako filtr, většinu nečistot však neskladují, ale naopak je pomáhají vyloučit ven z těla. Odpadní látky v nich tedy téměř nezůstávají. Navíc jsou zdrojem některých vitaminů (vitamin A) a minerálních látek (například železo). I do dětského jídelníčku můžeme vnitřnosti například až dvakrát do měsíce beze strachu zařadit.

12.5.2009 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto

Porážka v hale lídra připoutala Dvůr ke dnu

Koníkovi nepomohl ani vypřošťovací vůz semilských hasičů

Koníkovi nepomohl ani vypřošťovací vůz semilských hasičů

Kuks v obležení. I za slávu se platí

Kuks /FOTO/ - Magické místo, které učarovalo Františku Antonínu Šporkovi na přelomu sedmnáctého a osmnáctého století, k sobě přitahuje návštěvníky jako zemská gravitace. Po vydařené revitalizaci proudí areálem Kuks stále více lidí. A když se k tomu přidá ještě nějaká atraktivní akce, praská ve švech nejen areál, ale i samotná obec.

Ve středu představíme prvňáky ze ZŠ Vlčice a ZŠ Svoboda nad Úpou

Trutnovsko - Ve středu 22. listopadu přinese Krkonošský deník čtenářům další díl svého nového seriálu Naši prvňáci. Jeho prostřednictvím bude představovat tabla jednotlivých prvních tříd základních škol, a to až do pololetního vysvědčení.

Úpice rozšířila kamerový systém o další tři kontrolované body

Úpice - Už osm městských částí v Úpici monitoruje kamerový systém. Policisté i díky dotaci, kterou město získalo, nově dohlíží na další tři místa, které jsou pod nepřetržitou kontrolou.

Skiareál ve Špindlu je nejlepším lyžařským střediskem v Česku. Již potřetí

Špindlerův Mlýn - Prestižní World Ski Awards znají letošní vítěze. Cenu za nejlepší lyžařské středisko České republiky získal již potřetí Skiareál Špindlerův Mlýn. Slavnostní ceremoniál se uskutečnil tradičně v rakouském Kitzbühelu, titul Nejlepší lyžařský resort 2017 získalo francouzské středisko Val Thorens.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT