VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Nejhezčí kohout je Američan, kokrhá ve čtyři ráno

Kohoutov /FOTO, VIDEO/ - Loňská Lidová řemesla v Kohoutově odvála vichřice. Na oblíbenou akci v obci u Dvora Králové ale lidé nezapomněli, letos jich přišlo 6505 platících, tedy ve věku od 15 do 70 let.

12.8.2018
SDÍLEJ:

Nejkrásnější kohout v Kohoutově. Plymutka žíhaná chovatele Miloslava Hertla ze Stanovic je nejhezčím kohoutem okresu Trutnov. Vybrali ho návštěvníci sobotních Lidových řemesel v Kohoutově.Foto: Deník/ Jan Braun

Ve Stanovicích u Kuksu, kde žije, má na prázdninách vnoučata z Prahy. Když jim každé ráno ve čtyři hodiny zakokrhá pod okny sestava kohoutů, nejradši by je hned poslali na pekáč. Po sobotě je však možná také oni pochválí.

Miloslav Hertl přivezl domů hlavní cenu z Kohoutova, kde jeho plymutku žíhanou vybrali návštěvníci Lidových řemesel jako nejhezčího kohouta. Z 282 hlasů jich posbíral 67. „Má původ v americkém Plymouthu u Bostonu, odkud pochází plemeno. Je výjimečné tím, že bylo vyšlechtěno jako první, zhruba před 150 lety v USA. Je odolné pro horské a podhorské prostředí, nemrzne mu hřebínek jako jiným,“ přibližuje Miloslav Hertl. „Klub, který se věnuje chovu plymutek, je nejstarší u Českého svazu chovatelů. Má 110 let a 120 členů. S Američany jsme neustále v kontaktu,“ pokračuje.

Pečoval o tři stovky zvířat

Miloslav Hertl je předsedou krajského a okresního sdružení Českého svazu chovatelů. Doma chová drůbež, husy, králíky, holuby, ovce. „Dříve jsem měl tři sta zvířat, teď už tolik ne,“ povídá. „Jsem důchodce, tak mám na ně čas. Když žila máma, tak se o zvířata starala ona, já jsem chodil do práce,“ dodává.

Šampion z Kohoutova se mu vylíhl doma, jeho vajíčka nakoupil na chovatelské výstavě. Letos je na světě druhým rokem. „Věk poznáte podle kroužků. Evropská komise nařídila, že každý rok má určitou barvu. Kohout se vystavuje pět let, potom ho chovatelé likvidují. Když je to šampion nebo vzácné plemeno, tak se nechává dožít,“ upřesňuje český expert přes chov, který každoročně působí jako garant celostátní výstavy drůbeže na výstavišti v Lysé nad Labem a má doma řadu trofejí i z mezinárodních soutěží za kohouty a slepice.

Krvavé souboje soků

Obvykle u něj žadoní rybáři, kteří mají zájem o pěkná pérka. „Mají je na muškaření. Píšou mi, jestli nebudu zabíjet kohouty, že by měli zájem o hlavy a krk. O krk je největší zájem, tam jsou jemnější pírka,“ říká Miloslav Hertl.

Nejkrásnější kohout Trutnovska rád sezobe pšenici, vojtěšku, kukuřici, rozdrobený chleba, housky, ale i trávu. „Potřebuje kurník a slepičky. Tak 12-15, aby jich měl. Svolává je k žrádlu,“ popisuje. Umí se také pěkně rozparádit, jiného soka ve svém teritoriu nevidí rád. Je dominantní. Když spatří na dvoře jiného kohouta, žene ho pryč. Jak to vypadá, když se potkají dva kohouti na jednom smetišti? „Jsou hodně agresivní. Jdou tvrdě do sebe, až mají laloky a hřebeny krvavé,“ líčí.

Nejdřív 22 stánků, nyní 200

Tradice řemeslných trhů v Kohoutově je spjata s otevřením Keramického studia Jarmily Tyrnerové. První trhy orientované převážně na keramické výrobky se zpočátku konaly na zahradě keramické školy. Jak postupně počet trhovců vzrůstal, přišla i myšlenky vzít trhy pod patronát obce. A tak se v obci, která je spjatá s tradicí košíkářství, jednou ročně sjíždějí trhovci různých řemesel.

První Lidová řemesla, uspořádaná obcí, se konala v roce 1995 o počtu 22 stánků a 300 návštěvníků. Letos předváděla řemesla jako hrnčířství, malba, modelování, drátování, práce se slámou, kovářství, paličkování, výroba kovových šperků a mnohá další 200 trhovců. Do Kohoutova, který se kvůli Lidovým řemeslům uzavřel v sobotu pro motoristy, aby návštěvníci mohli volně korzovat obcí, zamířilo letos šest a půl tisíce návštěvníků ve věku od 15 do 70 let. A k tomu řada dalších v nižší i vyšší věkové kategorii. „Návštěvnost byla srovnatelná jako před dvěma lety. Tento stav se jeví jako vcelku optimální, aby člověk viděl a nakoupil, co potřebuje a vesnicí se dalo projít bez rizika ušlapání,“ tvrdí za organizátory Pavel Horáček, místostarosta Kohoutova a doplňuje: „Mění se snad jen to, že stále více návštěvníků zůstává skoro celý den a nebere Lidová řemesla jen jako rychlý nákup. Zůstávají na doprovodný kulturní program třeba celý den.“

Autor: Jan Braun

12.8.2018 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

SERVIS

Gastronomie - Gastronomie Číšník, servírka 15 000 Kč Číšníci a servírky ČÍŠNÍK, SERVÍRKA. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Turnusové služby, úvazek: . Mzda min. 15000 kč, mzda max. 20000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: praxe vítána, není podmínkou, , kontakt: telefonicky od 9.00 do 20.00 hod.,, e-mailem, osobně dle tel. dohody. Pracoviště: Strychstav s.r.o. - chata mísečky, 512 38 Vítkovice v Krkonoších. Informace: Strych, +420 727 978 707. Cestovní ruch a hotelnictví - Cestovní ruch a hotelnictví Recepční v hotelu 22 500 Kč Recepční v hotelích a dalších ubytovacích zařízeních Recepční. Požadované vzdělání: úso s maturitou (bez vyučení). Dvousměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 22500 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: RECEPČNÍ - SŠ vzdělání, znalost AJ nebo NJ, , Nabízíme: dlouhodobé zaměstnání v příjemném kolektivu malé firmy, stravu a další výhody v rámci hotelu, možnost zaškolení, Bez možnosti ubytování.. Pracoviště: Erika s.r.o. špindlerův mlýn - hotel gendorf, Krkonošská, č.p. 153, 543 01 Vrchlabí 1. Informace: Tomislav Tryzna, +420 733 323 339. Služby - Služby Uklízeč, uklízečka 22 000 Kč Uklízeči a pomocníci v ubytovacích a vzdělávacích zařízeních Pokojská. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Neurčeno, úvazek: . Mzda min. 22000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: POKOJSKÁ - spolehlivost, pracovitost, možnost ubytování, prac. doba dle dohody, celoroční provoz. Pracoviště: Vladimír bárta - penzion monika, 543 51 Špindlerův Mlýn. Informace: Vladimír Bárta, +420 733 328 467. Gastronomie - Gastronomie Číšník, servírka 100 Kč Číšníci a servírky Obsluha - snídaně. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Neurčeno, úvazek: . Mzda min. 100 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: OBSLUHA -SNÍDANĚ - příjemné vystupování, spolehlivost, částečná znalost NJ nebo AJ, možnost i zkráceného pracovního úvazku nebo DPP, Prac. doba od 5.30 - 10.00 hod.. Pracoviště: Erika s.r.o. špindlerův mlýn - hotel gendorf, Krkonošská, č.p. 153, 543 01 Vrchlabí 1. Informace: Tomislav Tryzna, +420 733 323 339.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Prodaná nevěsta v podání úpických ochotníků v Uffu.
34

OBRAZEM: Prodaná nevěsta podle ochotníků z Úpice

Miloš Šálek v Ugandě.
20

Dobrodruh Šálek ukáže, jak fotil v Ugandě (nejen) gorily

Podvodník skončil ve vazbě: Neplatil za ubytování, ale pervitin si sehnal

Trutnov - Ve vazbě skončil jedenatřicetiletý muž, který opakovaně neplatil za hotelové ubytování, přitom si ale dokázal sehnat drogy. Navíc kradl. V minulosti už byl jednou za podobné trestné činy odsouzený.

Dvůr a Vrchlabí bodovaly naplno, Trutnov vyhrál po nájezdech

Trutnov - Tři výhry, tři dobré zprávy. Lídr z Vrchlabí pokračuje ve spanilé jízdě druhou hokejovou ligou. Trutnov zvládl drama s přímým konkurentem v boji o čtvrtou příčku zajišťující účast v play-off. Dvůr Králové znovu gólově exceloval a už není poslední.

Rivalové si v divizním derby poprvé body dělili, po penaltách slaví Dvůr

Trutnov - Jedenadvacáté vzájemné utkání okresních rivalů v Divizi C skončilo vůbec poprvé nerozhodným výsledkem. Dvorští fotbalisté ztratili dvoubrankový náskok, po remíze 2:2 se ale nakonec přece jen radovali. Uspěli totiž v penaltovém rozstřelu.

Trutnov dal pořádně zabrat nymburskému favoritovi

Trutnov - Blízko senzace byly v 6. kole ŽBL basketbalistky trutnovské Lokomotivy. S účastníkem Eurocupu Nymburkem sehrály na jeho palubovce zcela rovnocennou partii. Ještě šest minut před koncem držely vyrovnaný stav 46:46, favorit rozhodl o výhře 64:51 až v závěrečných minutách.

DALŠÍ ČLÁNKY Z RUBRIKY

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

https info

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT