Průměrně zájemci zaplatí za letní nemovitost v nejvyšších českých horách 2,7 milionu korun. Podle inzertních portálů stagnují loňské ceny, kdy makléři nabízeli chaty v Krkonoších s rekordním nárůstem cen až o 46 procent.

Podle údajů serveru Annonce.cz teď lidé v Krkonoších za pořízení letní chaty zaplatí až dvojnásobek průměrné republikové ceny. Ve zbylých koutech republiky se částky šplhají do poloviční výše, zhruba k 1,3 milionu korun. Na Zlínsku, Olomoucku či v Moravskoslezském kraji tyto nemovitosti stojí dokonce méně než 1 milion.

Exkluzivitu krkonošské lokality potvrzuje i statistika cen za metr čtverečný zastavěné plochy. Zatímco na jiných místech východních Čech se letos v případě chatek platí průměrně 9,2 tisíce korun, v Krkonoších je to už 15,1 tisíc korun.

Vysoko nad průměrem ale zůstávají ceny za pořízení chatek v celých východních Čechách i bez zahrnutí regionu Krkonoš. Podle statistik realitních kanceláří se ceny průměrně šplhají na 1,54 milionu, tedy 300 tisíc korun nad republikový průměr.

Chalupa. Ilustrační foto.
Chcete si pořídit chatu či chalupu? Milion korun ve většině Česka nebude stačit

V Krkonoších jsou přitom aktuálně k prodeji desítky horských chat. Třeba chalupa s rozlehlým pozemkem v Horní Olešnici vyjde na 1,75 milionu korun. Za horskou chatu v Žacléři s apartmány a takřka 14 tisíci metry pozemku, která leží v chráněné krajinné oblasti na Rýchorském hřebeni, však už zájemce zaplatí 8,1 milionu korun.

Ještě vyšší průměrné ceny jsou na Liberecku. V regionu západních Krkonoš ceny průměrně poskočily o 20 procent vzhůru. V kraji lidé průměrně zaplatí za chatu až 2 miliony korun.

„Starší lidé, kteří si po revoluci chaty koupili, se o ně už sami často nezvládají starat a tak je prodávají. Zájem o koupi rekreačních objektů mají také lidé, kteří doposud bydleli v panelových bytech a teď hledají místo, kde si mohou s přáteli nebo rodinou o víkendu odpočinout. Na celoroční bydlení to ale ve většině případů není. V chatových oblastech často neteče pitná voda a ta užitková se na zimu uzavírá,“ říká realitní makléřka Ivana Richterová.

Cena chaty závisí zejména na jejím stavu a lokalitě. Různí se jednak kvůli poloze, ale i v závislosti na prostředí. Rekreační nemovitosti vyhledávají většinou lidé v produktivním věku okolo čtyřiceti let. Zájem o chataření ale mají v poslední době také mladí lidé a rodiny s dětmi. Ty preferují nově zrenovované chaty, do kterých se mohou ihned nastěhovat, nebo si je pouze částečně doopravit.