Nechat hosty kouřit, nebo cigarety zatrhnout? Otázka, kterou v posledních měsících řeší téměř všichni majitelé hospod společně s politiky. Ti totiž o plošném zákazu kouření v restauračních zařízeních dlouhodobě debatují.

Věc, která je ve vyspělých západních zemích naprostou přirozeností, budí mezi českými pivaři emoce. Jedni by kouření zakázali ihned, jiní si zlatavý mok bez cigarety neumí představit a argumentují tradicí, další si prý klidně zvyknou na to, že svůj zlozvyk ukojí mimo budovu.

Majitel královédvorského podniku Cosmobowling Jan Ryba se rozhodl jít vlastní cestou. Nečekal na politické rozhodnutí státníků, ve svém lokále na Silvestra posbíral popelníky a od 1. ledna proměnil bar a bowlingovou hernu v nekuřácké prostředí.

„Názory na to jsou různé. Někteří lidé nás k tomu tlačili už dlouho a teď říkají, že je to super. Jiným se to samozřejmě nelíbí a hned druhého ledna jsme o nějaké hosty přišli. I když jsem měl volno, někteří lidé mi volali, co se děje, ať jim prý servírky podají popelníky. Tak jsem jim vysvětloval pořád dokola, že už prostě ne. Ale spíš mám reakce kladné, to bych chtěl zaťukat. Spousta lidí už mi říkalo, že rádi do nekuřácké hospody přijdou," potvrzuje rozpolcenost společnosti Jan Ryba.

Jak sám říká, nyní bude čekat, co jeho krok přinese. Na tržbách se zákaz kouření promítne až za pár týdnů, s největší pravděpodobností až za několik měsíců. „Uvidíme. Rozhodli jsme se sami a počítáme s tím, že bohužel o nějakou klientelu přijdeme. Doufám však, že naopak nějaká zase přibude," věří Jan Ryba.

Být v předstihu

Sám majitel restaurace byl přitom ještě nedávno kuřák. Poslední cigaretu ochutnal v září, od té doby abstinuje.

„Ale zákaz kouření jsem si nevymyslel kvůli sobě. Nechci, aby to lidé chápali tak, že když jsem přestal já, přestanou všichni. Mně nikdy nevadilo vyjít před hospodu a zakouřit si tam," upozorňuje Ryba. A na otázku, proč vlastně k tomuto kroku sáhl, odpovídá: „Vždyť je to hrůza, jak z toho kouře smrdí všem oblečení. To je opravdu katastrofa. Trpí tím i lidé, kteří nekouří. Stačí jeden člověk s cigaretou a načichlí jsou všichni. Další věcí je, že nechápu lidi, kteří přijdou s dětmi na bowling, hrají s nimi kuželky, koupí večeři a kouří jim do toho."

Před koncem roku 2015 byla ve hře varianta, že plošný zákaz kouření v tuzemských hospodách začne platit už od letošního ledna. Nakonec ho kvůli množství připomínek a upravujících názorů nestihla politická garnitura schválit.

„Vývoj zákona jsem sledoval. Jsem toho fanda. Zúčastnil jsem se dokonce i nějakého hlasování na internetu, kde se dvě třetiny lidí vyjádřily pro zákaz kouření v restauracích," řekl majitel bowling baru. „Lidé teď u nás budou chodit ven. Možná, že zákon později začne platit stejně a naši hosté už na to budou v předstihu připraveni."

Inspirace v cizině

„Když jsem v pondělí přišel domů, říkal jsem ženě, ať si ke mně čichne. Naše restaurace je spojená se sportem, promítáme ho tady, chodí k nám sportovci přímo z tělocvičny. I proto se hodí, že se u nás nekouří, je to další odpověď na otázku proč," vysvětluje Jan Ryba, syn z rodiny hospodských. Ve stejné budově za zamčenými dveřmi totiž vede svůj podnik i Ryba starší. A mimochodem, jeho hospoda zůstává dál kuřácká.

Pro oblíbený podnik ve Vrchlického ulici je zákaz kouření velkou změnou. Obvykle tu byl totiž zakouřený vzduch obvyklým štamgastem.

„Dle mého je to i věc hospodských. Mnoho vedoucích by kouření rádo uťalo, ale bojí se o klientelu. U nás kouří i některé servírky, nikdy jsem jim to nezakazoval. Teď se budou muset také přizpůsobit a ve chvilce volna jít za dveře."

Sám může srovnávat se zkušenostmi v Německu, kde tři roky v restauraci pracoval. „Normálně se tam kouřilo, nám jako zaměstnancům ale kvůli cigaretám strhávali hodinovou mzdu. V létě jsem se tam byl po letech podívat a nyní si tam už nikdo nedovolí zapálit. Lidé úplně přirozeně chodí ven a vrátí se klidně zpátky ke stolu. Jsou zvyklí. Věřím, že u nás to bude také za pár měsíců úplně normální," povídá Jan Ryba.

Ví, že riskuje

Majitel Cosmobowlingu na razantní krok své hosty příliš nepřipravoval. Nejednalo se ovšem ani o nepromyšlené rozhodnutí.

„Hodně jsme váhali. Je to pro nás risk. Kdo chce vyloženě hulit, půjde jinam. Kdo snese cigaretu venku, rád přijde. Možná se nám promění sortiment, protože právě u cigarety se hodně pije pivo. Tak uvidíme, jestli budeme za několik měsíců prodávat více jídel třeba na úkor alkoholu. Někteří hospodští v diskusích už dokonce píší, že se jim tržby zvedly, budu tomu také věřit," přemýšlí nad svým krokem i dodatečně Jan Ryba.