Co dělat, máme-li podezření že se někdo, například doma, otrávil houbami? Jaký je při otravě správný postup?

Nejčastějšími projevy otravy houbami jsou bolesti břicha, zvracení a průjem. Pokud k něčemu takovému dojde (stává se to nejčastěji do dvou hodin po požití otráveného pokrmu), je nezbytné zajistit lékařskou pomoc. Pokud není člověk z jakéhokoli důvodu schopen přepravy autem nebo není auto k dispozici, voláme rychlou záchrannou službu.

Nejdříve bychom měli u postiženého vyvolat zvracení (prst, tužka, či tupý konec kartáčku na zuby apod. strčíme do krku, aby bylo zvracení vyvoláno). Je dobré to ještě jednou či dvakrát zopakovat. Pak by mělo následovat požití několika tablet živočišného uhlí, což zabrání dalšímu vstřebávání zbytků obsahu žaludku skrz žaludeční stěnu.

Odebereme trochu zvratků do igelitového pytlíku nebo do nějaké sklenky a případně ještě zbytek houbového pokrmu, který nikdo nedojedl. Vše odevzdáme zdravotníkům a v případě, že jsme po houbovém jídle nebo těsně před ním požili alkohol, to oznámíme. Jsou totiž druhy hub jako Hřib koloděj, Hnojník inkoustový či Sírovec žlutooranžový, což jsou houby po delší tepelné úpravě jedlé a chutné, ale v kombinaci s alkoholem způsobují mnohdy nepříjemné otravy. Víc v podstatě udělat nemůžeme a svěříme otravou postiženého do péče lékařů a zdravotních sester.

Jsou mykologové soutěživí? Pořádají se například v regionu nějaké soutěže v poznávání, znalosti latinských názvů a podobně?

Spíše než soutěživostí bych to nazval zdravou konkurencí. Mykologie, ať už amatérská či profesionální, je přeci jen vědou a tam je spíše důležité si pomáhat a navzájem se obohacovat o množství poznatků. Nicméně i přátelské soutěže, kde spolu „houbofilové" soupeří ve znalostech, mají v mykologii své místo. Asi dvě nejznámější celostátní soutěže jsou Náchodský křemeňák a Celostátní ochutnávka hub ve sladkokyselých nálevech.

Náchodský křemeňák se koná poslední prázdninovou sobotu v Náchodě, kde spolu v pojmenovávání hub soutěží mykologové z jednotlivých klubů. Letos nebyla příliš vysoká účast, ale i přes to se poznávání zúčastnili zástupci Mykologických klubů z Broumova, Náchoda, Trutnova a Úpice. Určují se české, ale i latinské názvy. Letos padl dokonce rekord v počtu získaných bodů. Výhercem byl Petr Pokorný, nový kronikář Mykologického klubu Náchod.

Celostátní ochutnávka hub ve sladkokyselých nálevech je putovní soutěž, která se každý rok koná jinde. Letos proběhl již 38. ročník. Tentokrát v Žatci. Soutěže se zúčastnili zástupci z 16 mykologických sdružení. K ochutnávce bylo přijato 57 vzorků. V této disciplíně je každoročně velice úspěšná Marie Pospíšilová z mykologického klubu Úpice (na snímku).

Petr Kuráň