Přes sto sedmdesát kilometrů tratí Jizerské magistrály nebude pro lyžaře zdarma věčně a Jizerská, o. p. s., už se je na to pomalu snaží připravovat. Pro letošní sezonu přichystala sadu odznaků a samolepek v nominálních hodnotách od padesáti do dvou tisíc korun, jejichž zakoupením lyžaři přispějí na náročnou úpravu tratí, která vyjde každoročně na 4 až 5 milionů korun. Prodejních míst stále přibývá, ale zájem zatím příliš velký není.„Větší vlnu zájemců jsme zaznamenali během vánočních svátků, na další zatím čekáme. Sama už jsem ale viděla několik lyžařů, kteří měli na sobě odznak nebo na lyžích samolepku," konstatovala ředitelka Jizerské, o. p. s., Jana Lhotová.

Právě to byl ostatně jeden z cílů, s jakým Jizerská, o. p. s., tenhle projekt vymyslela. Samolepky a odznaky totiž lyžaři mohou nosit na sobě, případně na své lyžařské výbavě. „Dokonce je o to žádáme, aby bylo na tratích jasně vidět, kdo jejich údržbu přímo podporuje," poznamenala Jana Lhotová.

Devadesát procent oslovených lyžařů v loňské, poměrně rozsáhlé anketě jasně vyjádřilo názor, že by za využívání magistrály klidně platili, jenže většina jich na úpravu tratí stále nepřispívá.

„Jedna věc je anketa, druhá pak realita," komentoval lyžař Marek Najman s tím, že Češi nemají dobrovolné placení v povaze.

Jizerská, o. p. s., přesto věří, že lidé touto formou přispívat budou. Od poloviny prosince tak neustále přibývá míst, kde je možné odznaky a samolepky sehnat.

„Aktuálně máme dvě nová místa na Šámalově chatě na Nové louce a v ALBI Snowsport v Albrechticích v Jizerských horách," konstatovala Jana Lhotová s tím, že aktuálně lze tyto dárkové předměty zakoupit už na čtyřiadvaceti místech. Zajímavostí je, že prodejci je nabízejí bez nároku na marži.

A co přesně lidé za svůj příspěvek dostanou? S padesátikorunovým příspěvkem získá běžkař označení výletník a se stokorunovým turista. Kdo bude chtít přispět významněji, může za pět set korun obdržet označení hobík, za tisícovku profík a za dva tisíce korun rovnou mistr.