V slavnostním duchu se neslo páteční odpoledne v oblastní nemocnici, která dokončila další etapu rozsáhlé rekonstrukce. Za zhruba 16 milionů korun, které investoval Královéhradecký kraj, byla totiž zateplena hlavní budova nemocnice z roku 1888, v níž sídlí chirurgie, dětské oddělení či dialýza.

„Díky rekonstrukci má nyní oddělení chirurgie nová okna, zateplenou fasádu a vyměněnou střechu. Modernizace má o třetinu snížit energetické náklady tohoto zařízení a odhluční interiéry," sdělila Jana Třešňáková, krajská radní odpovědná za oblast zdravotnictví. Připomněla také, že stavební práce probíhaly za plného provozu a nebyly by tak možné bez maximálního úsilí a vstřícnosti všech zaměstnanců i pacientů.

„Kompletní přestavba nemocnice začala v roce 1992 výstavbou kotelny. Nyní máme modernizovaný například objekt onkologie nebo interny. Celková prostavěná suma činí přes miliardu korun včetně DPH," uvedl ředitel Oblastní nemocnice Trutnov Martin Limburský a pokračoval: „Na rekonstrukci čeká ještě objekt biochemie, do něhož bychom chtěli soustředit všechny laboratoře. Byla by to poslední etapa. Akce je ale poměrně nákladná a vyšla by na 120 až 130 milionů korun."

Na prohlídku nemocnice dorazil také hejtman Královéhradeckého kraje Lubomír Franc.

„Pacientům a personálu přeji, ať nemocnice pokračuje v kolejích, jak jsou dnes vyjeté. Oblastní nemocnice Trutnov je dobrým reprezentantem našeho kraje, tak ať tak zůstane i nadále," podotkl hejtman Lubomír Franc.

Ten také ve své řeči naznačil, jakým směrem by se mohlo krajské zdravotnictví v budoucnu ubírat. „Myslím, že by se mělo jít do větších zdravotních celků. Nabízí se zde spojení trutnovské a dvorské nemocnice tak, jako nyní dochází ke spojení té náchodské a rychnovské," dodal hejtman Franc.

Všichni hosté včetně trutnovského starosty Ivana Adamce si poté kromě zrekonstruované nejstarší budovy areálu prohlédli také nedávno opravené oddělení gastroenterologie. Díky tomu mají nyní pacienti kvalitnější péči, větší klid i soukromí. Královéhradecký kraj do opravy investoval 5 milionů korun.