Je to jedna z novinek vrchlabského špitálu, který v červenci 2016 získala společnost Penta Hospitals. Pacientům nově slouží také moderní artroskopická věž, díky které můžou lékaři provádět chirurgické výkony při poranění kolen a ramen.

Vedení nemocnice považuje za klíčový prvek stabilizovaný personální stav, který byl, jak přiznalo, ještě před rokem kritický. Celkový počet zaměstnanců, včetně externích pracovníků, je v současné době 301. V loňském roce se zvýšil o třicet. „Nábor pracovníků se nám opravdu povedl, i přes obrovskou konkurenci zdravotnických zařízení, která v blízkosti Vrchlabí jsou. Zároveň ale ukázal, že spoléhat se můžeme hlavně na naše stávající zaměstnance. Ti jsou nejdůležitějším článkem nemocnice a já si jejich práce nesmírně vážím. Také se nám potvrdilo, že pověst nemocnice se výrazně zlepšila a stáváme se zajímavým zaměstnavatelem,“ řekl lékařský ředitel nemocnice Michal Mrázek.

V roce 2017 lékaři ve Vrchlabí provedli 1150 operací, což je takřka o 100 procent více než v předchozím roce. Rekordní počet operací zaznamenali v loňském roce na chirurgickém oddělení. Výrazně se také zvýšil počet hospitalizovaných pacientů. „Řešíme celou řadu akutní zdravotních problémů a úrazů. Přibyli pacienti v oblasti elektivní chirurgie, kdy k nám přicházejí na plánované výkony, například operace kýly, žlučníku, křečových žil nebo hemoroidů,“ upřesnil Michal Mrázek.

KOMPLETNĚ VYBAVENÍ. Zdravotní sestra Lenka Mejznarová představuje Medical Point ve Špindlerově Mlýně.
Lékaři přímo pod sjezdovkou. Lyžaři už nemusí do nemocnice

Nemocnice rozšířila počet specializovaných poraden. Ve Vrchlabí mají mamologickou, cévní, kýlní, traumatologickou a nově také proktologickou poradnu. Otevírá se ambulance rehabilitačního lékaře. Na interním oddělení je tři měsíce v provozu nová kardiologická ambulance. Rozvoj zaznamenalo také oddělení následné péče, které poskytuje především ošetřovatelskou péči a kondiční rehabilitační péči pacientům s chronickými chorobami, po cévních mozkových příhodách, úrazech i ortopedických výkonech.

Nemocnice Vrchlabí má v plánu zvýšit počet lůžek ze současných 106. Zdvojnásobit chce jejich počet na následné péči, kde jich je nyní třicet. Investovat bude také do vybavení operačních sálů. Na jaře pořídí novou laparoskopickou věž. Pokračovat hodlá ve vylepšování technického zázemí, kterou nastartovala rekonstrukce výtahů v hlavní budově, a komfortu pro pacienty. Přes dva miliony korun bude stát Pentu Hospitals pořízení diesel agregátu.

Medical Point ve Špindlu
Ambulance na dojezdu sjezdovky ošetřila už přes stovku lyžařů

V rámci středoevropského regionu a konkurence desítek nemocnic, patřících do skupiny Penta Hospitals, byla Nemocnice Vrchlabí vyhlášena za rok 2017 jako nejlepší v rozvoji. „S Vrchlabím jsme velmi spokojeni. Nemocnice má velkou budoucnost,“ řekla mluvčí Penta Hospitals Lenka Holá. „Klíčová je sestava lidí, kteří v ní pracují,“ zdůraznila.