Dva kuchaře už více než půl roku shání třeba Jiří Holeček do Boudy pod Sněžkou. „Personál bychom potřebovali doplnit, aby si stávající zaměstnanci mohli začít vybírat volno. V současné době jsou přetížení, ale to je problém celých Krkonoš i Podkrkonoší. Chtěli jsme přivést nějaké kuchaře z Prahy, ale tam jich údajně chybí až 10 tisíc. A do Krkonoš za námi nikdo nepůjde, tím spíš, když je v Peci pod Sněžkou obrovský problém sehnat pro zaměstnance kvalitní, ale levné ubytování,“ říká Jiří Holeček.

Majitel Boudy pod Sněžkou, která leží na samotě v Obřím dole, prý vyjednával i s cizinci. „Jejich zaměstnání je ale velmi komplikované. Jsou problémy s pracovním povolením. Je to na dlouho a je to velmi složité,“ mrzí Holečka.

Zaměstnance prý hledá všemi způsoby, inzeruje na úřadu práce, na placených serverech, kuchaře hledá i přes sociální sítě. Láká je na nástupní plat 35 tisíc korun i na stálou práci. „Není to o penězích, ale lidé prostě nejsou. Hledám už jen zaměstnance na stálý pracovní poměr. Sehnat někoho třeba jen na tři měsíce, to už není možné vůbec,“ vysvětluje na závěr Jiří Holeček. 

Ilustrační foto.
Podnikatelé na horách bojují o přežití