„Jsem pesimisticky založený. V Praze jsem míval sbaleno před každými volbami a letos dokonce důkladně. To samozřejmě neznamená, že mě neobhájení mandátu nemrzí,“ řekl Robin Böhnisch na otázku, zda ho mrzí vlastní volební neúspěch. „Na právě uplynulé období, kdy jsem předsedal výboru pro životní prostředí, jsem docela pyšný,“ dodal.

Volební výsledek sociálních demokratů bývalý zastupitel městyse Mladých Buků ohodnotil jako velkou porážku. „Není sice, s ohledem na odvedenou práci v minulém období, příliš spravedlivá, ale na druhou stranu představuje zajímavou šanci k obrodě sociální demokracie. Je na místě poděkovat za hlasy, které obdržela naše strana i já osobně,“ řekl Böhnisch.

Jiří Hlavatý
Když senátora zvolí poslancem. Jen Hlavatý a Okamura

Jeho strana se nyní prý nejspíš chystá do opozice. „Předsednictvo se zatím nesešlo. Nevím, jaký postoj zaujmeme. Ale tlak na odchod do opozice od straníků z okolí cítím,“ předeslal. „Povolební vývoj se ale na velké množství subjektů ve sněmovně předjímá těžko. Odhadl bych to na menšinovou vládu, rozpad některých zvolených stran a nevyloučil bych ani předčasné volby,“ myslí si jeden z nejprotřelejších politiků z Trutnovska.

Sám prý v nejbližších dnech plánuje především odpočinek. „Potřebuji se pořádně vyspat a pár týdnů si odpočinout. Potom bych se rád nadále věnoval problematice ochrany přírody,“ řekl Robin Böhnisch. Zůstává členem vrcholných orgánů ČSSD a chce se podílet na dalším vývoji strany. „Budu se podílet na programové práci strany a politice tady na Trutnovsku i v Praze,“ dodal dnes už bývalý poslanec.

Martin Jiránek
Nováčkem sněmovny bude trutnovský Pirát Martin Jiránek