„Nejčastěji jsou zachraňováni ježci. Každý rok jich lidé touto dobou přinesou několik desítek. Řada z nich by v přírodě skutečně neměla šanci. Pracovnice v záchranné stanici se je pokusí vykrmit a zbavit parazitů. I přes veškerou péči se ale jara dočká jen větší polovina přinesených ježků," podotkl Radek Drahný ze Správy národního parku, pod který stanice spadá.

V tuto dobu by ježci, kteří mají bez problémů přežít zimu, měli mít hmotnost alespoň 400 gramů. Jejich velikost by měla být zhruba stejná jako velký grep. Pokud je jejich hmotnost menší, tak pravděpodobně zimu nepřežijí. Lidé, kteří na zahrádkách takto malé ježky najdou, je mohou odnést do záchranné stanice, případně je zanechat v Baby Boxu pro zvířátka před vchodem do stanice.

Větší ježci se normálně uloží k zimnímu spánku. Lidé jim mohou pomoci najít vhodné místo na zahrádkách třeba tím, že nechají na zemi hromadu listí nebo větví, kde se v klidu zahrabou.

„Nyní se však často stává, že lidé přinášejí ježky, kteří mají větší než kritickou hmotnost a zimu by bez problémů přežili. V takovém případě nezbývá nic jiného, než je vzít a zavézt zpátky do vhodného prostředí. Je třeba si víc než kdy jindy uvědomit, že jakýkoliv zásah člověka do přírodních procesů narušuje rovnováhu, která v divočině funguje. Silní jednici přežijí a slabí se stanou potravou dalších živočichů. Toto schéma funguje miliony let a my bychom se měli snažit chovat tak, aby přírodní procesy námi nebyly zbytečně narušovány," upozornil Radek Drahný.