Neobvyklé ztvárnění posledního samce severního bílého nosorožce na světě Súdána, kterého kdysi do východočeské zoo přivezl její tehdejší ředitel Josef Vágner, mají na svědomí umělecký kovář Pavel Vágner a kameník Jan Brož.

Právě on je autorem původního návrhu. „Súdána jsem sice viděl ve dvorské zoo naživo, ale při jeho ztvárnění jsem vycházel z fotografií. Vymodeloval jsem ho v reálné podobě a teprve pak ho stylizoval do hranaté, kubistické podoby,“ řekl.

Nechtěl vytvořit jen věrnou kopii nosorožce, ale moderní dílo. „Šli jsme prostě vlastní cestou. Navíc město jako objednatel sochy chtělo odolný materiál. V téhle podobě je to myslím nesmrtelné,“ prohlásil Brož.

Zdroj: Deník/Pavel Cajthaml

Plastiku z pískovce a kovu umělci vytvořili v životní velikosti. Je vysoká bezmála 180 centimetrů a váží téměř 5 tun. „Zkoušeli jsme různé varianty, spoustu jich zamítli, nakonec jsme dospěli k tomuhle návrhu,“ ukázal na kovový hrudní koš nosorožce, který připomíná kostru zvířete a má symbolizovat hynutí zvířat.

Výroba sochy trvala přes čtvrt roku. „Je vzdušnější, má trochu dinosauří, prehistorický vzhled, vypadá ostře až naštvaně. To je schválně, aby si lidé uvědomili, co nosorožcům udělali a že je vyhubili,“ uvedl Vágner.

Socha nosorožce Súdána v kruhové křižovatce ve Dvoře Králové nad Labem.Zdroj: Deník/Pavel Cajthaml
Kameník Jan Brož a umělecký kovář Pavel Vágner, autoři sochy nosorožce Súdána.

Sudán je asi nejznámějším zvířetem, které kdy ve dvorské zoo žilo. V 70. letech unikl přesunem do Dvora vybití svých příbuzných ve volné přírodě. V zoo zplodil dvě dcery, a významně tak přispěl k zachování svého druhu. Poslední roky strávil v Africe, kde loni v březnu zemřel.

„Jeho cesta z Afriky do Dvora Králové a po více než třiceti letech zase zpátky do Afriky je symbolem celého našeho snažení: zvířata jsme nejdříve z Afriky získali, pak jsme jim poskytli útočiště, kde se mohou rozmnožovat, a nyní se je snažíme na bezpečná místa v Africe zase vracet,“ řekl Jan Stejskal, vedoucí mezinárodních projektů zoologické zahrady.

Zvířecí sochy zdobí ještě další dva dvorské kruháky. Na jednom jsou dřevěné surikaty, na druhém lev a supi, rovněž ze dřeva.

Krakonoš přichází za ministrem životního prostředí.
Černý scénář je odvrácen, Krkonoše zůstávají otevřené