Kdo je mezi českými hasiči nejvýš? Ani generální ředitel, ani náměstci, ale parta z Pece pod Sněžkou, která nově slouží na Luční boudě. Nikde jinde u nás hasiče ve výšce 1410 metrů nenajdete.

K dispozici mají prostředky pro pohyb v letním i zimním terénu na hřebenech hor, tedy i specializovaná pásová vozidla, plovoucí hasičské čerpadlo či profesionální termokamerou pro monitoring ložisek při dohašování požáru.

Na Luční boudě již přes rok působí Záchranná služba vrcholky hor, a právě ve spolupráci s ní byla vybudována i digitální radiová síť. Vysílačky mají umožnit hlasovou a datovou komunikaci mezi zdravotními záchranáři i hasiči včetně spojení s ostatními složkami integrovaného záchranného systému v náročném horském území.

„Nová jednotka významně zlepší ochranu života, zdraví a majetku na špatně dostupných místech v katastru obce," řekl starosta města Pec pod Sněžkou Alan Tomášek.

Útvar má 7 vyškolených hasičů, kteří absolvovali také výcvik na polygonu záchranného sboru v Trutnově. Tady si vyzkoušeli nové dýchací přístroje, které družstvu poskytlo ředitelství Hasičského záchranného sboru Královéhradeckého kraje. „Je to příjemné z hlediska bezpečnosti našich hostů, ale hlavně se tím naplňuje jedno z poslání Luční boudy, která nemá být jen hotelem, ale chce být také užitečným pomocníkem Krkonoš a jejich návštěvníků," uvedla provozovatelka Luční Klára Sovová.

Hasiči už mají služebnu a techniku i na hřebenech hor

Nikde nenajdete hasičskou jednotku výš než na Luční boudě. Záchranný sbor v Peci pod Sněžkou se totiž rozšířil o jednotku umístěnou přímo na hřebenech Krkonoš.

„Je to předsunutá jednotka, která v případě požáru zajistí první nezbytné úkony, především evakuaci lidí do bezpečí. K dispozici má dýchací techniku, členové absolvovali potřebný výcvik. Pokud se nahoře něco děje, je to z Pece relativně daleko," připomněl velitel tamní jednotky Luboš Černý. „Organizačně celý systém ještě dolaďujeme, doplňujeme vybavení. Jednotka bude na hřebenech celoročně a ve všech obdobích plně mobilní," dodal Luboš Černý.

Hasiči z Pece pod Sněžkou mají na starosti obec včetně bočních údolí až po vrchol Sněžky. Umístění jednotky přímo na hřebenech by mělo pomoci výrazně zkrátit dojezdový čas zejména do odlehlých lokalit, což může být v případě požáru rozhodující. Horské chalupy jsou často ze dřeva a roztroušené po odlehlých místech. Většina z nich ve své historii zažila mnohdy i několik požárů, často vyhořely úplně. Namátkou lze jmenovat požáry na tehdejší dobu velmi známých krkonošských hotelů – Liščí boudy v roce 1948 či Labské boudy v roce 1965. Posledním velmi známým případem je požár Petrovy boudy v srpnu 2011.⋌

Více o Luční boudě

Luční bouda patří k nejstarším horským chatám v Krkonoších. Byla postavena v 16. století a neustále se rozšiřovala. V roce 1938 při vyklízení českého pohraničí shořela a v letech 1939-40 byla zrekonstruována a dostavěna do dnešní podoby. Její celková kapacita je nyní přes 150 lůžek, všechny pokoje jsou po čerstvé rekonstrukci. Návštěvníkům je k dispozici sauna,wellness centrum, pivní lázně a celá řada společenských her a doprovodných aktivit, klubová oddělená místnost a další služby. Luční bouda se pyšní také nejvýše položenou českou restaurací, minipivovarem a ubytovacím zařízením v nadmořské výšce 1410 metrů. Luční bouda se pyšní svým ekologickým provozem, například čističkou odpadních vod, a investicí do obnovení pekárny s legendárními velkými rohlíky.