Při zkušebním provozu letos od 11. ledna do 31. března využilo noclehárnu šestnáct lidí. Přespali tam celkem ve 336 případech.

"Potřebu sociálních služeb pro osoby bez přístřeší vnímáme v Trutnově dlouhodobě, proto jsem rád, že se nám podařilo najít na městě shodu na způsobu řešení a navzdory komplikované době novou službu rozjet," uvedl místostarosta Trutnova Tomáš Eichler.

Noclehárna je zatím plánovaná jako sezonní, kdy bude fungovat od podzimu do jara. Finančně se na jejím chodu podílí Královéhradecký kraj a město Trutnov. K dispozici je uživatelům služby také sociální pracovník, který jim nabízí pomoc při řešení jejich obtížné životní situace.

Trutnovská noclehárna bude v provozu do konce března.Trutnovská noclehárna bude v provozu do konce března.Zdroj: Most k životu

"Být v zimě v Trutnově bez střechy nad hlavou je hra o život. Cesta člověka na pomyslné dno společnosti je leckdy rychlá, ale návrat zpět do běžného života je obvykle dlouhý a náročný proces. Noclehárna může být často prvním místem, které člověk v nouzi navštíví. Ta pak může sloužit jako první záchytný bod a rozcestník pro možnost využití dalších zdrojů pomoci. Role sociálního pracovníka je tu potom klíčová. Ten může nasměrovat uživatele služby na příslušné úřady, pomoci mu s vyplněním žádostí nebo s hledáním zaměstnání," připomněla Monika Hillebrandová, ředitelka azylového domu Most k životu. Tato organizace má vedení noclehárny na starosti.

"Služba typu noclehárna je jen jednou ze základních forem pomoci této cílové skupině. Dá se předpokládat, že s rostoucí bytovou krizí se bude do problémů s bydlením dostávat čím dál více lidí. Proto je dobré vnímat tyto služby v kontextu širší sociální politiky. Je dobré se zajímat například o připravovaný zákon o sociálním bydlení," dodala Monika Hillebrandová.

Nově zřízenou noclehárnu v Trutnově využilo letos v zimě šestnáct lidí.
Trutnov zřídil noclehárnu pro lidi bez přístřeší, využila ji i těhotná žena