Když se na podzim loňského roku objevily první zprávy o tom, že se bude po třiceti letech ve městech opět vařit pivo, reakce na sebe nedaly dlouho čekat. Nejen v hospodách, ale i na internetu a v novinách se diskutovalo, kde, kdy a jaké pivo se bude vlastně dělat. Od března, kdy už byly základní údaje jasné, řeší lidé především jak bude královédvorské pivo Tambor chutnat.

O víkendu se v pivovaru pracovalo a výsledkem je filtrovaný mok, který dnes a zítra začnou stáčet do sudů. „Pivo dozrálo a teď jsme prováděli důležitou operaci, filtraci na křemelinovém svíčkovém filtru. Potom by mělo mít pivo den na uklidnění, než se začne sudovat,“ vysvětlil sládek Martin Vrba. Další den by měl nápoj dostat na „uklidnění“ v sudech. Přesně se tak stihne termín uvedení Tambora na trh, tedy začátek Majálesu. „Poprvé by měli zájemci okusit naše pivo ve čtvrtek v pravé poledne. Světlý ležák jedenáctku a dvanáctku budou nabízet zatím čtyři restaurace, U svobodných pánů, U Slunce, U Hlaváčků a U Šmídů v Bílé Třemešné,“ prozradil Nasik Kiriakovský, majitel pivovaru.Příchod nového piva oznámí veřejnosti v pravé poledne delším zvoněním také zvony kostela sv. Jana Křtitele. Tambor se nebude prodávat na stáncích na náměstí, jak se objevilo mezi veřejností.

Na zájemce čeká i jedno zajímavé překvapení. Ve všech restauracích se během čtvrtka a pátku mohou hosté setkat s oběma sládky, Martinem Vrbou a Jaroslavem Škrabalem. Ti jim zodpoví případné otázky o výrobě piva. „Konečná cena piva je věcí každé restaurace, my jsme jim pouze doporučili cenovou relaci,“ doplnil Kiriakovský.

Pivo jsme měli možnost ochutnat. Už pohled na něj potěší. Hustá pěna, svítivá zlatá barva. Chuť má několik vrstev, není plochá a osvěží. „Tambor není přibarvovaný. Nejsou v něm žádná éčka, tedy kromě vitamínu E,“ vysvětlil sládek Vrba.

Do restaurací se dostane první várka piva. Pokud bude zájem velký, mohlo by se tak stát, že Tambor dojde. „Je to výroba, kterou musíme počítač ne na dny, ale týdny. Není proto možné hned dodat další,“ vysvětlil Kiriakovský. Například v polovině dubna uvařili první várku tmavého třináctistupňového speciálu. Ten bude hotov až v červnu. Pro zájemce bude pivovar vyrábět také nefiltrované a kvasnicové pivo.

Do dalších restaurací se královédvorské pivo bude dostávat postupně a po etapách. V nejbližších měsících se s ním setkají občané Jaroměře, Trutnova, Hradce Králové, ale například také Prahy. „Zájem nás potěšil a je skutečně velký. A to nejen z naší republiky,“ doplnil Nasik Kiriakovský.