Autorská dvojice  – dlouholetý trutnovský kronikář Antonín Just a známý malíř Josef Vik vydali společně již druhou publikaci. První nesla název Z historie Trutnova trochu jinak slovem i obrazem a  v roce 2010 měla mezi obyvateli i návštěvníky regionu takový úspěch, že byl náklad během několika dnů zcela rozebrán.  Zřejmě i tento úspěch motivoval autory k tvorbě dalšího díla. Kniha vychází po třech letech opět pod záštitou města Trutnova a za podpory řady sponzorů, tentokrát nákladem  2500 kusů.

„Druhá knížka Antonína Justa a malíře Josefa Vika se podrobněji zabývá  životem Trutnova v rušném období osmnáctého století. Nabízí nám zajímavé nahlédnutí do života našich předků ve století poznamenaném převratnými společenskými a hospodářskými reformami Marie Terezie a Josefa II., čtyřmi prusko-rakouskými válkami o Slezsko a Kladsko, těžkým životem poddaných a jejich památným povstáním i mimořádnými přírodními pohromami," přibližuje v úvodu knihy její obsah starosta města Ivan Adamec.  „Autoři, jimž oběma patří velké poděkování, nám tento historický exkurz opět podávají atraktivní formou vzájemného propojení slova a obrazu, kdy poutavý text vždy na protější straně doprovází barevná ilustrace," dodává trutnovský starosta a přeje knížce hodně čtenářů.

„Při zpracování jsme vycházeli z trutnovských archivních rukopisných výtahů, psaných dobovým kurentem. Bylo to náročné na čtení a porozumění, ale záznamy jsou o to cennější. Popisované události nebyly  dosud publikovány. Zvolili jsme při zpracování novou formu podání, a to propojení textu s barevnými ilustracemi," vysvětlil jeden z dvojice autorů, trutnovský kronikář Antonín Just.

Knížka už je k mání v trutnovských knihkupectvích nebo například v Turistickém a informačním centru na Krakonošově náměstí.  Může se stát například vhodným letošním vánočním dárkem.