Spadají pod Turnov, ale na sociálku musí do Jablonce a na úřad práce do Železného Brodu. Jinde zase mají pracák v Českém Dubu, sociálku a katastr v Liberci, ale přitom rovněž spadají pod Turnov. Jak už Deník informoval, zastupitelé v Turnově proto sepsali výzvu vládě, aby podpořila vznik samostatného okresu Turnov. „Chceme napravit polovičatou reformu státní správy. Teď pod nás patří obce, které spadají pod tři různé okresy, je to anomálie," vysvětluje starosta Tomáš Hocke.

PROSINEC ROZHODNE

Jenže setkání s náměstkyní ministra vnitra Janou Wildumetzovou pro Turnov zatím příliš dobře nedopadlo. „Jsme z toho trochu rozčarovaní. Ministerstvo vnitra náš návrh moc nepodporuje. Nechceme to ale vzdát, sháníme všechny možné podpůrné argumenty," doplnil Hocke. V prosinci má totiž vláda jednat o dokončení reformy státní správy. I proto se v Turnově snaží. Jinak by se totiž Turnov přesunul podle představ ministerstva pod okres Liberec a to se zase nelíbí části starostů z odlehlejších obcí, které mají blíž do Jablonce nebo do Semil. „Přechod pod Liberec by znamenal rozpad přirozeně spádového regionu a oslabení pozice Turnova v jeho dalším rozvoji," myslí si i bývalý starosta Turnova Milan Hejduk. Otázkou navíc je, co by bylo s okresem Semily, pod který teď Turnovsko spadá. „Zatím vyčkáváme, žádný postoj jsme ještě nezaujali. Nejprve musíme zjistit, co by to pro nás znamenalo, ať už jde o zaměstnanost, rozdělení úřadů a další," uvedla starostka Semil Lena Mlejnková.

Snaha o vytvoření samostatného okresu Turnov přitom není nijak nová. Řeší se průběžně od roku 2000.

„Bohužel, za tu dobu jsme se nikam výrazně neposunuli. Přitom jsme čtvrté největší město v kraji, máme tu významnou průmyslovou zónu a jsme přirozeným centrem pro okolní obce. Statistika lidí, kteří sem jezdí za prací, kulturou a jinými záležitostmi, je veliká," uvedla místostarostka Turnova Jana Svobodová.

Další variantou pak je, že by rozdělení obcí zůstalo tak, jak je, a do Turnova by se jen přesunuly některé úřady, které tu chybí. Například hygiena, katastrální úřad, správa sociálního zabezpečení, veterinární správa a další. „Chceme lidem garantovat, že když jsme spádovou obcí pro dalších 36 obcí, tak tu lidé najdou potřebné úřady a nebudou jezdit na všechny strany jako dosud," vysvětluje starosta Hocke. Vytvoření poboček chybějících úřadů by přitom podle něj vyšlo levněji, než zřízení vlastního okresu. Jaká varianta půjde vládě ke schválení, ale zatím není v tuto chvíli jasné.