Diagnostická vyšetření jsou po zavedení této novinky do provozu hotova doslova na počkání. „Lékař dostane výsledek se závěry léčby ještě dříve, než pacient opustí ambulanci. Přístroj spoří spoustu času, zpřesňuje výsledky vyšetření a zvyšuje tedy celkově efektivitu," popisuje primář Josef Scharfen (na snímku). Přístroj je malý, nenáročný na obsluhu a je k dispozici podle aktuální potřeby. Jak konkrétně? V praxi vyšetření, která dříve trvala například šest hodin, jsou nyní hotová za hodinu. „Dosud jsme z důvodu úspor museli shromažďovat potřebný počet vzorků, protože pro sérii je cena vyšetření přijatelnější. Na výsledky se muselo dlouho čekat. A některá vyšetření jsme u nás na oddělení nedělali vůbec, protože doba čekání na výsledek v sérii by byla neúměrně dlouhá. Takže jsme je posílali na smluvní pracoviště do Hradce Králové. Nyní, i kdyby přišlo jen jedno vyšetření určitého typu, okamžitě jej uděláme. Vyšetření na počkání jsou velmi důležitá zvláště v urgentních případech," zdůraznil primář Scharfen.

Nemocnice v Trutnově se chystá informovat spolupracující kliniky o tom, kdy nová vyšetření používat, o odběru biologického materiálu a možnostech interpretace výsledků. Užitečné budou i semináře pro lékaře. Při příjmu pacienta do nemocnice lze pomocí vyšetření na přístroje GenExpert vyhledávat během jedné hodiny některé původce nemocničních infekcí. Na výsledky vyšetření se dříve čekalo do druhého dne a vyšetření bylo méně citlivé.

„Nyní se můžeme prakticky ihned rozhodnout, jak budeme s takovým pacientem zacházet, abychom neohrozili další pacienty v nemocnici. S použitím této metody se urychlí i diagnostika dalších onemocnění, například tuberkulózy, některých sexuálně přenosných infekcí a chřipky. Důležitý je i rychlý průkaz papilomavirů u žen a některých druhů streptokoků vyvolávajících onemocnění u novorozenců. Velmi důležitý je i rychlý průkaz Clostridium difficile u epidemických průjmů v nemocnicích," popsal výhody přístroje primář Josef Scharfen.

(zhc, jm)