Je to poprvé, co budete řídit nemocnici. S jakými představami a plány vstupujete do této funkce?
Chtěl bych pokračovat v nastaveném směru, který jsme zde zavedli s bývalým kolegou. To znamená absolutní otevřenost a informovanost k personálu. Z nemocnice bych pak chtěl vybudovat společně s personálem fungující, spolehlivou, vyhledávanou a kvalitou vyhlášenou nemocnici. Byl bych také rád, abychom byli vyhledávanou lokalitou pro nové pracovní příležitosti.

Budete se i nadále věnovat medicínským úkolům na chirurgii?
Chtěl bych, ale na rovinu říkám, že nevím, jak vše půjde skloubit. Každopádně mám dále úvazek i na chirurgii, budu chodit normálně operovat a nadále sloužit. Nemohu si dovolit svůj medicínský obor opustit.

Nebude vám chybět větší zatížení na sále?
Ohledně sálu a elektivních operací, tedy plánované chirurgie, by se nemělo nic změnit, takže o operování nepřijdu.

Jaká je podle vás jako odborníka úroveň oddělení chirurgického oddělení Nemocnice Vrchlabí?
Vysoká. A nechci, aby to znělo jako „malá domů“, když na chirurgické oddělení patřím. Co se týká traumatologických operací, jsme schopni odoperovat téměř vše, vyjma operací páteře a traumat hlavy. Větší část operativy zabírá traumatologie, nyní i v kombinaci s ortopedickými výkony, jejichž počet od minulého roku stále navyšujeme. Jedná se například o operace náhrad kyčelních a kolenních kloubů. Ostatní je pak klasická břišní operativa s akcentací na laparoskopické operace. Až na výjimky jsme schopni odoperovat téměř vše, co patří na chirurgické oddělení takto velké nemocnice. Ukázala to i lyžařská sezona, která byla velice náročná.

Penta Hospitals, majitel Nemocnice Vrchlabí, investuje do moderních zdravotnických přístrojů. Jeden z nich má na nové kardiologické ambulanci a slouží pacientům s bolestí na hrudi, dušností a dalšími kardiologickými potížemi.
Nemocnice zažehnala personální krizi, nakoupila špičkové přístroje

Kolik jste zaregistrovali případů a operací?
Přesný počet vám nyní neřeknu. Ale podle místních to byla jedna z nejtěžších zimních sezon. Za první tři měsíce letošního roku jsme odoperovali o 100 operací více než loni. Byl to enormní nápor jak pro lékaře, tak pro sestry. Zvládli to perfektně. Patří jim velké poděkování.

Osvědčil se Medical Point, ambulance přímo u sjezdovky ve Svatém Petru ve Špindlerově Mlýně?
Byl to výborný nápad. Zpětná vazba od pacientů byla skvělá. Personál nemocnice si ambulanci pod sjezdovkou vzal za svou a odvedl vynikající práci. Byli jsme tam nepřetržitě od 9. prosince do 15. dubna, včetně všech víkendů a svátků.

Snad všechny nemocnice v České republice mají problém se stavem personálu. Jak jste na tom ve Vrchlabí?
Celkem slušně, ale vždy to může být lepší. Rádi přijmeme zdravotní sestry, sanitáře i ošetřovatelky. Pokud bychom chtěli rozšířit některá oddělení o další lůžka, tak je nábor dalšího personálu nutností. V lékařském personálu pak sháníme lékaře na následnou péči a na internu, hodil by se nám také lékař na oddělení akutní medicíny.

Na začátku roku jste výrazně rozšiřovali kapacitu oddělení následné péče z osmi na 32. Osvědčil se tento krok?
Oddělení následné péče nám dělá radost. Především svým nastavením provozu a léčby. Neslouží jako jakési „odkladiště“ dříve narozených pacientů. Jejich skladba se výrazně změnila, na následnou péči přicházejí i mladší pacienti, zejména po ortopedických výkonech, mají zde k dispozici svého vlastního rehabilitačního pracovníka. K nim patří i pacienti i po úrazech. A dále svou kvalitou, na jejímž základě již nyní víme, že jsme schopni lehce zaplnit kapacitu oddělení o zhruba 15 až 20 lůžek větší a uspokojit poptávku po dalších lůžkách.

Jak fungují další oddělení, interna a oddělení akutní medicíny?
Interní oddělení to má velmi složité, neboť nám právě tam chybí lékaři, i když to nyní vypadá, že bychom mohli po prázdninách získat nové. Naši lékaři ve službách suplují práci obvodních lékařů z Vrchlabska, kteří tam neslouží pohotovost, a pacienti pak se vším chodí na interní ambulanci. Oddělení akutní medicíny po nástupu nového primáře Andara změnilo svou tvář a pečuje bezproblémově o pacienty v akutním ohrožení života nebo o pacienty po složitějších operacích. Není to tak, že by to dříve nebylo, ale chod celého oddělení je nyní nastaven jinak, k prospěchu pacientů i personálu.

Lékařské ošetření nadosah mají lyžaři a snowboardisté ve Svatém Petru ve Špindlerově Mlýně. Společně s dalšími sedmi lékaři a sedmnácti sestrami se tam o ně starají Petr Jindra a Petra Matoušková.
První ambulance pod sjezdovkou řešila zlomeniny i pilulky po sexu

Vy jste před příchodem do Vrchlabí pracoval 17 let ve frýdlantské nemocnici. Proč jste se rozhodl odejít do Vrchlabí?
Zde budu diplomat. Řekněme, že jsem se neztotožnil se směrem a názory, se kterými přišlo nové vedení nemocnice.

I vaše manželka je lékařka, pracuje jako gynekoložka. Nepotřebujete odborníky do gynekologické ambulance?
Ve Vrchlabí máme v gynekologické ambulanci velmi šikovnou paní doktorku a manželka dále pracuje v nemocnici ve Frýdlantu, takže ne. Ale nebránili bychom se hlubší spolupráci do budoucna, a to oboustranně.

Ve vrchlabské nemocnici funguje několik specializovaných ambulancí - dermatologická, diabetologická a kardiologická. Plánujete otevření nějaké další?
V současné době plánujeme otevření ambulance rehabilitačního lékaře. Do budoucna uvidíme.

Co vás vede k otevření ambulance rehabilitačního lékaře?
Jednoznačně spektrum pacientů a operačních výkonů. Je to zároveň další nabídka služeb pro Vrchlabsko. Stále přibývá pacientů s bolestmi kloubů a zad. Ty spolu s pacienty po ortopedických a traumatologických operací kapacitu ambulance a její poptávku jistě naplní.

Jak jste spokojeni s rozjezdem kardiologické ambulance?
Kardiologická ambulance si velmi brzy našla své místo mezi pacienty. Má však stále své rezervy. Tou největší je, že máme málo interních lékařů, a tak se primář Kajzr musí také starat o své interní oddělení a nemůže zcela kapacitu ambulance využít. Je to velká škoda, neboť potenciál je velký a kvalita také.

Plánujete pořízení dalšího vybavení a přístrojů?
Určitě. Na chirurgii to bude laparoskopická věž, dále budeme postupně doplňovat instrumentarium k operacím. Na oddělení akutní medicíny to bude nový ultrasonografický přístroj, který by měl lékařům usnadnit práci s pacienty v přímém ohrožení života. Další investice se pak chystají i na oddělení následné péče a následné intenzivní péče. K provozním investicím bude patřit výměna dieselagregátu.

Nemocnice Vrchlabí připravila pro děti i veřejnost akci „Zachraň život - umývej si ruce“.
Ruce jsou nejčastějším přenašečem infekcí. Děti zjišťovaly, jak si je umýt