Semilská radnice, která prosazuje výstavbu geotermální elektrárny, paradoxně vypsala petici proti stavbě, aby zjistila názor lidí ve městě. Už předem řekl starosta Semil Jan Farský, že pokud se proti projektu vysloví 50 procent lidí, pak město s firmou Entergeo ukončí spolupráci. Pokud se proti vysloví více než 20 procent ze všech voličů, což je zákonem stanovená hranice pro vyhlášení referenda, pak bude tyto hlasy považovat za hlasy pro vyhlášení místního referenda.

„Příslib samozřejmě platí, referendum o geotermální elektrárně navrhnu vyhlásit na zastupitelstvu hned následující pondělí, 4. února. Tento bod je už dokonce připraven v programu zastupitelstva," řekl Jan Farský.

Samotné referendum by mohlo proběhnout do jednoho měsíce. Podle zákona pak budou výsledky závazné při účasti 35 procent voličů, zároveň se pro jednu z variant musí vyjádřit nejméně 25 procent všech oprávněných voličů.

Kontrolu podpisů petice provedli ještě v neděli za kontrolní komisi města Věra Picková, občan Roman Sáblík a starosta Jan Farský. Počet 1567 občanů znamená přesně 22,07 procent z počtu voličů, kterých je podle internetového portálu volby.cz ve městě 7066.

Semily tak zažijí historicky první oficiální referendum. Předpokládané náklady se odhadují na 120 tisíc korun.

Petr Ježek