Smyslem soutěže je vytvořit návrh reorganizace veřejného prostoru s prioritním pohybem a pobytem chodců. Zásobovací doprava pro jednotlivé objekty v této části Horské ulice by měla být koncipována tak, aby došlo ke snížení kolizních míst pěších se zásobováním i ostatní dopravou. Návrhy mohou tvůrci zasílat do 21. dubna 2018.

Hodnotu revitalizace zástupci města odhadují na 30 milionů korun. Záleží však na výsledcích soutěže, jaké návrhy přijdou.

Vítězní autoři získají finanční odměny. Za první místo 180 tisíc korun, za druhé 100 tisíc korun a za třetí 70 tisíc korun. „Návrh by se měl stát koncepčním podkladem pro budoucí změny. Měl by prostorově, kompozičně, architektonicky i výtvarně zdůraznit propojení historického Krakonošova náměstí a nového náměstí Republiky,“ zdůraznil trutnovský starosta Ivan Adamec a dodal, že Pěší zóna musí mít vysokou estetickou hodnotu. Neměla by plnit jen funkci dopravní, ale i pobytovou, odpočinkovou a reprezentační. Jakmile bude znám vítězný návrh, může město nechat zpracovat projektovou dokumentaci a následně vybrat i dodavatel stavby.