Novinářům to včera řekl starosta Turnova Tomáš Hocke. Nemocnice má přislíbenou evropskou dotaci 25 milionů korun, vyřešené ale stále není spolufinancování.

Práce mají trvat zhruba jeden rok

Po přestavbě by v pavilonu měla být lůžka následné péče. Podle starosty ale rekonstrukce má pro nemocnici smysl jen v případě, že se dohodnou na připravované fúzi s libereckou krajskou nemocnicí. Snahou Turnova proto bude, aby se na modernizaci pavilonu finančně podílela i krajská nemocnice. „Teprve o tom budeme jednat," upozornil starosta.

Příslib dotace má nemocnice od loňského léta a původně měla modernizace pavilonu začít už letos v zimě. V projektu se počítá s kompletní rekonstrukcí opravou střechy, zateplením fasády, nové by mělo být vnitřní uspořádání a všechny energetické sítě. Postavit by se měla i přístavba s výtahy a propojovací chodba s hlavní nemocnicí. Práce by měly trvat zhruba rok.

Se záměrem fúze turnovské i liberecké nemocnice souhlasí všichni jejich akcionáři. Panochova nemocnice patří městu Turnov, většinovým vlastníkem liberecké je Liberecký kraj a minoritním město Liberec. Obě zařízení by se měla spojit k 1. lednu 2014.

Turnov by v takovém případě ve společnosti podle předběžných odhadů získal 17 procent akcií, Liberec by měl 14 procent a kraji zůstane majoritní balík 69 procent akcií.

„Pro obě zařízení je připravovaná spolupráce výhodná. V Turnově umožní udržet základní rozsah zdravotní péče a umožní i lépe využít areály obou nemocnic," řekl již dříve generální ředitel liberecké nemocnice Jiří Veselka.

Mohli by zajistit i rehabilitační péči

Do Turnova by se podle něj mohla mimo jiné přesunout léčebna dlouhodobě nemocných z Jablonného v Podještědí, kde chybí návaznost na zdravotnické zařízení. „Přesunout by se do Turnova mohly také třeba jednodenní chirurgie, vzniknout by tam mohly jednotky intenzivní dlouhodobé péče, na které nemáme v Liberci místo," uvedl. V Turnově by mohli poskytovat i následnou rehabilitační péči, kterou zatím krajská nemocnice také nemůže pacientům nabídnout.