Jako doma se cítil Krakonoš alias Michael Beneš, když v rámci Dne hejtmana 20. března v Lesnické a myslivecké expozici Šindelka v Harrachově vítal hejtmana Martina Půtu a starostku města Evu Zbrojovou.

V Šindelce mluvil Krakonoš

Uvítací ceremoniál se totiž uskutečnil mezi vycpanými lesními zvířaty, dřevorubeckým nářadím a historickými saněmi svážejícími kdysi dřevo z hor. „Co pamatuju, a to je mi 454 let, když jsem koukal do spisů, tak žádný hejtman oficiálně Harrachov nikdy nenavštívil," řekl Krakonoš.

„Zde se před 130 let vyráběly tradiční šindele, poslední zakázka byla v roce 1934 a 60 tisíc kusů putovalo na starou Labskou boudu," připomněl zakladatel muzea Petr Kadleček. Pamatuje i na to, jak zde instaloval velkého jelena v patře nebo sháněl uniformu pro figurínu harrachovského myslivce. Kromě exkurze do sklárny, minipivovaru, pivních lázní, muzea skla i lyžování v Harrachově měl liberecký hejtman odpoledne na kontě i setkání s místními školáky. Ti ho svými všetečnými otázkami připravili na mítink s občany. Beseda se konala v hotelu Karolínka a kromě zastupitelů se jí účastnili i bývalí starostové Václav Cajthaml a Tomáš Ploc.

Přinese sportovní centrum užitek?

Na přetřes přišel hlavně uvažovaný vznik Národního sportovního lyžařského centra v Harrachově, které hodlá vybudovat Český olympijský výbor a Svaz lyžařů ČR, ovšem bez participace či spolurozhodování města Harrachov. „Spolu se zastupiteli zvažuji referendum, zda toto sportoviště chceme. Pokud by totiž vinou existence sportovního centra měly být omezeny například sjezdovky pro veřejnost, když třeba lyžaři chtějí na jedné z nich postavit snowboardové centrum, znamenalo by to pravděpodobně likvidaci zimního turistického ruchu v Harrachově," řekla mimo jiné starostka Eva Zbrojová. Hejtman Martin Půta potvrdil, že záměr vzniku sportovního centra kraj podporuje. Ale je podle něho nutné odpovědět na všechny otázky ze strany města a místních podnikatelů.

„Uvědomujeme si, že peníze investované do areálu by mohly a měly podnítit cestovní ruch na Harrachovsku," dodal hejtman.

(jl, jm)