Celkem 306 obcí z celé České republiky se přihlásilo do jubilejního, dvacátého ročníku soutěže Vesnice roku. Ten spolu s dalšími vyhlašovateli zahájila ministryně pro místní rozvoj Věra Jourová na Dnu malých obcí v Praze.

Co členové komise v obcích posuzují?

Hodnoceny jsou následující kategorie: koncepční dokumenty, společenský život, aktivity občanů, podnikání, péče o stavební fond a obraz vesnice, občanská vybavenost, inženýrské sítě a úspory energií, péče o veřejná prostranství, přírodní prvky a zeleň v obci, péče o krajinu, připravované záměry a informační technologie. 

Přihlášky mohli zájemci podávat do konce dubna. Z okresu Trutnov se rozhodly zapojit tři obce, Černý Důl, Suchovršice a Dolní Lánov. Větší zájem je na Semilsku, členy komise čeká návštěva Bozkova, Karlovic, Kruhu, Mříčné, Tatobit a Všeně. V sousedním Jičíně se přihlásilo dokonce deset obcí a absolutním rekordmanem je letos okres Písek, kde se zapojilo obcí osmnáct.

Následující dva měsíce, květen a červen budou ve znamení hodnocení krajských kol, všech 306 obcí navštíví krajská komise.

Vítězná obec krajského kola postupuje do kola celostátního, které proběhne od 31. srpna do 6. září. Vítěze celostátního kola a nositele titulu Vesnice roku 2014 oznámí ministryně Věra Jourová 20. září v Luhačovicích v rámci mezinárodního festivalu dětských folklorních souborů .

Soutěž Vesnice roku se poprvé uskutečnila v roce 1995. Vyhlašovatelem je ministerstvo pro místní rozvoj, ministerstvo zemědělství, Spolek pro obnovu venkova a Svaz měst a obcí.