Půlkulaté výročí si připomeneme již v pondělí, ale ne všichni vědí proč. „Nevím, co je za státní svátek. Mně je to jedno, co se slaví. Hlavní je, že nemusím do školy," uvedl sedmnáctiletý Petr Kůrka. O trochu lépe na tom s odpovědí byla dvacetiletá Lucka Vaníková: „Jelikož svatý Václav je v září, tak oslavujeme založení Československa. Já jsem v osmičce a devítce byla už na gymnáziu, takže jsme se učili asi více podrobností, hlavně politické strany, a tuším, že první prezident byl Masaryk. Ale nějak moc okolností mi v hlavě nezůstalo," vysvětlila.

Slavíme dříve?

Jiní se v událostech, které se staly před téměř stoletím, orientovali dobře. „Proč bude svátek vím, učili nás to na základce. Měl by ale být až 30. října, protože až tehdy vznikla ČSR jako taková připojením Slovenska Martinskou deklarací," řekl osmnáctiletý Jan Spousta.

Na základních školách s dětmi ale události 28. října probírají, a to hned v několika předmětech. „Všechny děti mají vlastivědu na prvním stupni, kde se události probírají. V rámci předmětu Člověk a společnost se téma vzniku republiky najde také. Samozřejmě v deváté třídě jsou v osnovách nejnovější dějiny a učitelé se také snaží podobná výročí připomínat předem," popsal systém výuky Jiří Šimek, ředitel ZŠ Habrmanova v Hradci Králové.

Podle jeho slov je tedy zřejmé, že základní školy se podobnému učivu věnuje dostatečně a záleží tedy na každém, co si ze školy odnese a do budoucna zapamatuje.

(jap)