Na rozdíl od Prahy a řady velkých měst v Turnově při současné výměně občanských průkazů panuje v kanceláři městského úřadu klid. V minulém roce tu dvě pracovnice vydaly něco přes čtyři tisíce dokladů, letos odhadují množství výměn zhruba na šest tisíc.

„Největší povinná výměna občanek začala před deseti lety, nyní pociťujeme opět příliv žádostí. V pondělí a středu chodí asi padesátka lidí, ale my je vyměňujeme mimo pátek po celý týden. Je pravdou, že na úterý a čtvrtek si lidé ještě tolik nezvykli," řekla úřednice Iva Preislerová. Podle ní celé vydání trvá přibližně pět až sedm minut a lidé před kanceláří čekají asi půlhodinu.

Množství, které je letos čeká, ale s Vladislavou Šimůnkovou odhadují jen stěží. Ve spádovém území třiceti tisíc obyvatel totiž do ní také nově patří i děti pod patnáct let, pro které je rodiče z nějakého důvodu potřebují.

Krátkou dobu využívají i Pražáci

Do Turnova jezdí pro doklad například i lidé z Prahy. „Nové občanky chtějí například rodiče i pro kojence, se kterými jedou třeba za hranice, do Žitavy a podobně. Vzhledem k tomu, že nově vstupujeme i do celostátního registru, mohou si u nás o občanský průkaz požádat také lidé z jiných míst republiky. Časem se to naučili využívat i lidé z hlavního města, kteří tu mají chalupy, nebo sem jezdí na výlety. Ti zjistili, že to tu mají bez fronty, a tak mají nový průkaz vydaný od nás," potvrdila Iva Preislerová.

Úřednice jezdí i k nemohoucím občanům domů, do penzionů a domovů důchodců. Tam obvykle zažijí humorné chvilky se staršími lidmi, kteří jsou prý velmi trpěliví a často v dobré náladě.

Černobílé fotky se lidem nelíbí

Jediné negativní, co vedoucí odboru, Zdeněk Hovorka, zaznamenává, jsou občas stížnosti na fotografie. Snímky jsou všeobecně problém.

„Doba, kdy vznikl nově požadavek barevných portrétů od profesionálních fotografů, se změnila. Dnes sice kvůli nutné autentičnosti a rychlosti pořizujeme fotografie klientů hned tady na místě, ale černobílé portréty se většinou lidem nelíbí. Nikdo z nás není odborně vyučený fotograf či portrétista a zařízení má také svoji kvalitu, i když parametry pro identifikaci splňuje," poznamenal Zdeněk Hovorka. „Při úvodním školení nám nikdo z ministerstva návrat k černobílým portrétům nezdůvodnil a je pravdou, že tento krok často lidé považují za nedostatek," dodal Zdeněk Hovorka.

Celá akce výměn občanských průkazů potrvá až do konce roku 2017.

Otakar Grund