Vedení patnáctitisícového města původně zvažovalo zvýšení poplatku za odpady na 790 korun, zastupitele ale tak razantní zdražení odmítli. „Reálné náklady na jednoho obyvatele jsou skoro 840 korun," uvedl místostarosta Jaromír Pekař. Na odpadní hospodářství vynaloží město ročně zhruba 12 milionů korun, letos bude radnice doplácet 5,5 milionu.

Od příštího roku při zvýšení poplatku na 660 korun se doplatek radnice sníží podle Pekaře zhruba o dva miliony. Nadále budou mít padesátiprocentní slevu senioři nad 75 let, děti do tří let i studenti, kteří studují mimo město. Lidé s trvalým pobytem na radnici a obyvatelé domova důchodců neplatí nic.

V Turnově se také rozhodli zrušit veškeré výherní hrací přístroje v restauracích i hernách. „Tyto přístroje povoluje město a od 1. ledna nikde nebudou v Turnově fungovat," uvedla starostka Hana Maierová. Z provozoven bude muset zmizet 28 automatů, v minulosti jich bylo až 180. V sedmi hernách po městě ale zůstane dalších 77 výherních loterijních terminálů a šest rulet, které povoluje ministerstvo financí. Od omezení hazardu si radnice slibuje i ztížení hraní u mladistvých, do heren totiž mohou jen lidé starší 18 let.

Mínus desetina

Zákazem klasických automatů se příjmy turnovské radnice z hazardu ročně sníží o desetinu na zhruba pět milionů korun.

Radnice také bude usilovat o to, aby herny neměly otevřeno nonstop a odstranily světelné reklamy z výloh. „Jednat budeme i s řediteli škol, protože někdy náplň ve školních klubech odpoledne je taková, že děti sedí u počítačů a hrají hry. Chápu, že to neodstraníme v rodině, ale nemělo by se to podporovat ve škole," dodala starostka.

Podle pracovníků občanského sdružení Most naděje je gamblerství závažný problém, kterým v Turnově trpí většina drogově závislých. Stále častěji hraní na automatech propadají i lidé v předdůchodovém věku. Za závažný problém považuje hraní na automatech také sdružení Advaita, která pomáhá lidem při léčení závislosti. Zatímco v roce 2010 se u nich rozhodlo z gamblerství léčit 23 lidí z Libereckého kraje, loni jich bylo už 41 a za první polovinu letošního roku 25.