Pestrý program nabídla o víkendu slavnost Porciunkule, která se zde poprvé uskutečnila již v roce 1684. Nejen hudební interpreti a baviči, ale také pouťové atrakce či velkolepý ohňostroj přilákali do města tisíce lidí. Počasí navíc opravdu přálo.

Již v pátek večer lidé dorazili na první hudební vystoupení. Oficiálně však slavnost začala v sobotu dopoledne. Na pódiu na náměstí ji zahájil oblíbený moderátor Ruda z Ostravy společně se starostou města Karlem Klímou, který dorazil v doprovodu postav dvou obrů. Ruda si nebral servítky a ihned začal starostovi tykat a oslovovat ho „Karlíku". Ten se však nenechal vyvézt z míry a s moderátorem se vtipně doplňovali.

Návštěvníci slavnosti si pak mohli vybrat mezi programem na náměstí, v parku, na koupališti a ve františkánském klášteře. Každý si přišel na své. Na náměstí zaujal například Jiří Krampol vtipnými historkami, skupina Burma Jones včele se zpěvákem Bohoušem Josefem, mladá hudební formace UDG nebo oblíbený Vaťák. V parku se lidé sešli na tradiční výstavě psů, ze které letos vyšla vítězně kanárská doga. V altánku se pak vystřídala Hudba z města Vídně s lidovkami, country kapela Mustang nebo rockeři Vichr z hor.

Ve františkánském klášteře si přišli na své milovníci jazzu díky hradecké skupině Jazz Police.

Koupaliště přilákalo na program pro děti, na ska-punk skupin GroteSKA a VeVývoji nebo rappera Jamese Colea. Vrcholem sobotního programu byl rozhovor obrů na radnici. Probrali nejen nedávné povodně, ale dotkli se i metanolové aféry nebo amnestie. Na závěr se po dlouhém roce konečně vyčůrali.

Překvapením byl nejprve malý ohňostroj před rozhovorem obrů a opravdu velkolepý poté, co obři dopovídali. Vše sklidilo od přeplněného náměstí bouřlivý potlesk. Na neděli si pořadatelé nechali jedny z největších lákadel.

Úspěšné duo Eva a Vašek a populární skupina Madrage přilákaly na náměstí všechny generace a skvěle slavnost zakončily. Návštěvníci na Porciunkuli dorazili nejen z nejbližšího okolí, ale i ze vzdálenějších měst. Pavlu Tesařovi z Chomutova o slavnosti řekl kamarád. „Tyhle akce mám opravdu moc rád, proto, když jsem se o Porciunkuli dozvěděl, neváhal jsem a přijel. Líbí se mi, jaké tu má slavnost zázemí. Nejvíce jsem byl nadšený z latinsko-americké hudby v podání skupiny Mezcla Orquesta na náměstí. Tuhle hudbu opravdu můžu. Půlnoc byla pak skvělým završením. Rozhovor obrů byl velice vtipný a nápaditý," sdělil zážitky ze své první Porciunkule. Místní občané byli také spokojeni. „Pocházím z Hostinného, proto se Porciunkule účastním každý rok. Letos musím opravdu vyzdvihnout program, se kterým jsem moc spokojený. Myslím si, že slavnosti pomohly i nové webové stránky a krásné nové logo. Až na příliš horské počasí, byla slavnost skvělá," sdělil občan města Hostinné Miloslav Drábik.

Vladimíra Junková