„Ze studie vyplynulo, že Liberecký kraj má bezkonkurenčně nejpropracovanější integrovaný systém veřejné dopravy," uvedl v Libereckému kraji Milan Damborský, zástupce ředitele Střediska regionálních a správních věd VŠE.

Pozitivně hodnotila komise i kartu Opuscard a její využití nejen jako předplatní jízdenku, ale i jako elektronickou peněženku či průkazku do knihovny nebo zaměstnaneckou kartu apod. Tu má Liberecký kraj jako jeden ze tří v ČR. „Kartu Opuscard chceme i nadále rozvíjet jako multifunkční kartu s širokým využitím v zaměstnání, ve škole i ve volném čase, prostě jako kartu pro život v Libereckém kraji," řekl Martin Sepp, náměstek hejtmana Libereckého kraje pro dopravu.

Kraj investuje do svých škol

Částka 3 298 500 korun je připravena na nezbytné rekonstrukce a opravy školských zařízení zřizovaných Libereckým krajem. Ten ji uvolní jako neúčelovou dotaci.

Největší díl z koláče si uhryzne Základní a mateřská škola pro sluchově postižené v Liberci. Nákladem 1,4 milionu zde bude rekonstruováno sociální a hygienické zázemí. Dotaci 998 550 korun získá také Obchodní akademie a jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky v Liberci, kde za tuto částku zrekonstruují školní kotelnu. Rekonstruovat se bude i ve Frýdlantu, zdejší gymnázium získá na opravu školní jídelny 500 000 korun. Posledním příjemcem krajských dotací bude ZŠ, praktická a mateřská škola v České Lípě, získá 400 000 korun na vybavení speciální školy.

„Jsem rád, že investice, které mají zkultivovat a zpříjemnit prostředí pro žáky ve školách v našem kraji, pokračují. Odsouhlasené prostředky jsou dalším důkazem naší snahy o zlepšování podmínek pro vzdělávání," poznamenal náměstek hejtmana pro oblast školství Radek Cikl (ČSSD) s tím, že přes prázdniny naplánuje jeho resort další obdobné investiční akce i v jiných školách.

Dotace schválila rada kraje, ještě je musí posvětit krajské zastupitelstvo. Rozhodne o tom 26. června na svém zasedání.