V noci z 29. na 30. července 1897 se lidé v Krkonoších obávali právem o životy. Řítila se na ně totiž doslova apokalypsa.

Voda, hrnoucí se z hor, měla obrovskou ničivou sílu a brala s sebou vše, co ji přišlo do cesty. Stromy, kamení, i lidská obydlí, fabriky a bohužel i lidské životy. V útrobách povodně jich vyhaslo dvacet.

K největší tragédii došlo v místech, kde stojí dnes bývalé svobodské papírny a sídliště Rýchorka. V Breiterově domě chystalo sedmnáct lidí svatbu. Přes varování, že se tam blíží velká povodňová vlna, objekt neopustili. Dům se o půlnoci zřítil do rozbouřené řeky a všichni zahynuli. Z dochovaných fotografií, které má k dispozici Muzeum Podkrkonoší v Trutnově, je vidět, že se vodou valila i torza zborcených domů.

Nové expozice budují v Muzeu Podkrkonoší v Trutnově. Ty přiblíží hrady, zámky a chalupy v regionu. Veřejnosti se otevřou během září.
Hrad, zámek, teď muzeum

Velké ztráty utrpěly obce Horní Maršov, Svoboda nad Úpou I Mladé Buky. Dějinné události přiblížili nedávno zástupci vedení Muzea Podkrkonoší na vernisáži výstavy, která v Trutnově sto dvacet let starou katastrofu připomíná.„Povodeň řádila i v Horním Starém Městě. V domě pekaře Endeho lidé podcenili rozbouřenou Úpu. Domy stavěné podle řeky nebyly moc kvalitní. Endeho objekt byl jednopatrový, zděný, řeka Úpa v něm z 29. na 30. července uvěznila 42 osob. Když se začal pomalu hroutit, lidé vyběhli do patra a volali o pomoc. Nikdo se k nim však neodvážil. Až 30. července ráno našel odvahu jistý soudní adjunkt Josef Malý. Nechal se uvázat na silné lano od hasičů a vstoupil do divoké řeky, aby lidi zachránil, což se mu nakonec podařilo. Některé děti z domu vynesl doslova v podpaží. Šlo o velký hrdinský čin,“ popsal při vernisáži výstavy historik a zástupce ředitele muzea Ondřej Vašata.

Úpa zničila v Trutnově například lipovou alej, která rostla mezi dnešním soudem a Dolním Starým Městem, poškodila lávku u sokolovny, ničila mosty. I zde si vyžádala jednu lidskou oběť. Zaplavila Ettrichovu továrnu, pozdější polikliniku, zlikvidovala kotelnu a pustila se do konírny. Žena kočího, která se pustila do záchranných prací, si nešťastně stoupla na břeh Úpy, který se s ní utrhl, spadla do vody a už ji nikdo neviděl.

V Muzeu Podkrkonoší jsou dva trojrozměrné předměty, které na povodeň upozorňují. Litinovou desku, která byla umístěná v někdejší Klugově přádelně lnu, přinesl loni nálezce, který ji našel v korytu řeky, když se boural Texlen. Druhou upomínkou na povodeň je pamětní deska, která připomíná stavbu důležitých pobřežních zdí z roku 1897.