Už šest odběrových stanů funguje v Královéhradeckém kraji. Do odběrů vzorků od pacientů s podezřením na onemocnění Covid-19 se zapojily všechny krajské nemocnice.

Minulý týden se přidala odběrová centra v nemocnicích v Náchodě a Rychnově nad Kněžnou, tento týden pak i v Jičíně a Dvoře Králové nad Labem. Vyřešen je problém nedostatku testovacích kitů, který minulý týden dočasně pozastavil provoz odběrového centra v Trutnově.

Materiál by měl vydržet týden

Současné zásoby testovacích tyčinek, které zdravotníci používají pro stěr sliznic, i laboratorního materiálu potřebného k testu v laboratoři, by podle náměstka hejtmana pro oblast zdravotnictví Aleše Cabicara (TOP 09) měly při využití plné kapacity vydržet minimálně týden.

důchodci
Klienty v domově důchodců trápí stesk a nejistota

Už v pondělí se po několikadenní pauze opět rozjel odběr vzorků v Trutnově a vůbec poprvé také v odběrovém stanu v Jičíně. „Za pondělí tam odebrali vzorky 12 pacientům,“ potvrdil Cabicar.

V úterý se s odběrem vzorků začne i ve Dvoře Králové nad Labem, takže do systému už budou zapojené všechny krajské nemocnice. „Když budeme mít zmapovaná místa výskytu v našem regionu, dokážeme mimo dalšího ještě více chránit naše zdravotníky,“ okomentovala vznik nových odběrových míst šéfka krajského zdravotnického holdingu Ivana Urešová.

Očekává se vyšší počet nakažených

Všechna odběrová centra v kraji fungují výhradně pro pacienty s doporučením od lékaře nebo hygieniků. Přestože se situace s materiálem zlepšila, není ho podle Cabicara stále tolik, aby se stany mohly otevřít i pro samoplátce.

Ilustrační snímek. Svoz odpadu.
Od divočáka po zavařeniny. Popeláři mají druhé Vánoce

Díky rozšíření odběrových míst i počtu odběrů samotných se dá brzy očekávat i nárůst pacientů s pozitivním výsledkem. Podle Cabicara je ale zachycení více nakažených nejlepším krokem k tomu, aby se epidemie dostala pod kontrolu.

Po otevření dalších odběrových míst dokážou zdravotníci napříč krajem odebrat vzorky více než 350 pacientům za den. Využití kapacity záleží především na praktických lékařích, kteří pacientům k odběru vyplňují žádanky. Odebrané vzorky pak putují do laboratoří v Trutnově, Hradci Králové a část z nich také do Prahy, kde s testováním vzorků pro kraj pomáhají.