Úřad práce ke konci minulého měsíce v kraji opět evidoval více volných míst než lidí bez práce. Volných pozic sice oproti červenci mírně ubylo, ale i přesto zaměstnavatelé hledali v srpnu 12 519 pracovníků. "Počet volných míst je však trochu nadsazený,“ upozornil Martin Horák. Některé firmy totiž hledají pracovníky nejen samy, ale i přes agenturu, čímž se číslo zvyšuje, některé pozice jsou zase určeny pouze pro cizince.

Práci však tomto období není problém najít. „Kdo ji potřebuje nutně, dokáže si místo sehnat během několika týdnů, dokonce i dnů od výpovědi,“ uvedl ředitel krajského Úřadu práce.

Například na Trutnovsku je největší poptávka po obsluze výrobních linek, seřizovačích a profesích v restauračních a hotelových provozech, tedy kuchařích, číšnících a recepčních.

Pětatřicet míst pro číšníky, servírky a pro kuchaře je volných i na Jičínsku, tamější firmy však hledají hlavně montážní dělníky, kterých chybí asi 650. Potřebují také asi tři stovky řidičů, sto skladníků či čtyřicet stavebních dělníků. Vyhledávanou profesí na Jičínsku jsou překvapivě pedagogové, v nabídce je 24 volných míst pro učitele. Chybí tam také sedm lékařů.

Žádané profese- obsluha výrobní linky
- montážní dělníci
- seřizovači
- řidiči, hlavně nákladních aut
- skladníci
- stavební dělníci
- svářeči
- strojní zámečníci
- švadleny a šičky
- číšníci a servírky
- kuchaři
- recepční a pokojské
- zdravotníci

„Dobrého zedníka bych vyvážil zlatem,“ říká majitel stavební firmy, a potvrzuje tak data, podle kterých jen na Náchodsku chybí více než sto zedníků. Ještě horší to je v tradičně textilním regionu se švadlenami, šičkami a dalšími příbuznými obory – neobsazených je 225 míst. Nedaří se najít ani zdravotníky - v nemocnicích na Náchodsku už rok chybí 21 všeobecných sester s osvědčením, sester bez osvědčení déle než půl roku chybí třináct.

Nezaměstnanost v kraji je stále velmi nízká a i v srpnu se držela na podílu 2,2 procenta. Krajská pobočka Úřadu práce evidovala ke konci měsíce 8696 lidí bez práce, oproti červenci se jejich počet zvýšil jen nepatrně - o 53 lidí. Nejlepší situace nejen v regionu, ale v celé republice zůstává setrvale na Rychnovsku, kde zejména díky kvasinské automobilce nepřekročila nezaměstnanost 1,1 procenta. Pod dvěma procenty stále zůstává i na Jičínsku, naopak nejvyšší je na Hradecku, kde dosáhla 2,8 procenta.

„Nezaměstnanost v regionu je historicky nejnižší,“ řekl ředitel trutnovského Úřadu práce Václav Staněk. Na Trutnovsku činil podíl lidí bez práce k k 31. srpnu pouhé 2,3 procenta. Bez práce bylo celkem 1881 osob, z toho 1038 žen. V září se nezaměstnanost dále snižuje.

.Zdroj: .

V kraji se hledají pracovníci vlastně všech profesí, ale stále nejcitelněji chybějí profese technické. Zaměstnavatelé na nedostatek pracovníků už zareagovali tím, že netrvají na konkrétní kvalifikaci, vzdělání a praxi v oboru a zaškolují si lidi sami. „Prioritou pro zaměstnavatele je především zájem o danou pozici, ochota učit se novým věcem, spolehlivost, flexibilita a chuť pracovat,“ řekla mluvčí úřadu práce ČR Kateřina Beránková.

V mezinárodním srovnání měla Česká republika v červenci s podílem 3,1 % nejnižší míru nezaměstnanosti v celé Evropské unii.