Biookurky dovezené ze Španělska, podezřelé z toho, že jsou viníkem šíření nákazy způsobující krvácivý průjem, který již zavinil smrt 14 lidí, se také na Královéhradecku skloňují ve všech pádech. Přitom odborníciv úterý 31. květnapřišli s tím, že okurky nákazu nezpůsobily.

Některé obchody zaznamenaly pokles prodeje zeleniny z dovozu a zvýšenou poptávku po českých výrobcích. Také Státní zemědělská a potravinářská inspekce začala nebezpečné okurky kontrolovat. Na výsledky testů si ale budeme muset chvíli počkat. Do Česka se dostalo přes sto těchto okurek. Tři z nich prodala také prodejna Bazalka na Gočárově třídě v Hradci Králové. Vedoucí prodejny Renata Doležalová nám řekla, že dvě okurky si koupili zaměstnanci prodejny a ty již vrátili společnosti Country Life, která jim je dodala. Obě okurky projdou testy. Třetí, kterou si koupil zákazník, by měl reklamovat a vrátit. „Řídíme se běžným reklamačních řádem,“ dodala.

„Jak jsme se dozvěděli o nebezpečných okurkách, tak žádné nekupujeme. Denně uvaříme kolem sto dvaceti obědů a místo okurek dětem dáváme ovoce a jinou zeleninu,“ řekla nám vedoucí jídelny Mateřské školy Beruška v Chlumci nad Cidlinou Renata Lišková. Je to podle ní jistější. „Rodiče si sice nestěžovali, ale my používáme jen sterilizovanou zeleninu,“ uvedla ředitelka Mateřské a Základní školy v Hradci Králové – Malšově Lhotě Jaroslava Bímová.

„Od té doby, co se objevily první zprávy o nebezpečných okurkách, jsme nic ze salátových okurek dětem nepodávaly,“ doplnila vedoucí školní jídelny v hradecké ZŠ Úprkova Alena Kuličková.

Včera vůbec poprvé od zpráv o nebezpečných okurkách měli v hradecké restauraci Na Hradě okurkový salát.

K obědům jich podali padesát a nikdo neodmítl. Jak nám řekli, spíš tu padaly vtipy, že když jsou okurky z Itálie, budou muset strávníci znovu do práce.

Jak upravovat zeleninu

Před jídlem byste měli zeleninu pečlivě omýt pod studenou tekoucí vodou.

Z okurek je třeba odstranit slupku.

Při přípravě zeleninového salátu se doporučuje použít jiné kuchyňské nádobí a nože než na hotová jídla.

Měli byste dodržovat základní hygienická pravidla: tedy mýt si ruce před jídlem, při jeho přípravě i po něm.

Drahomíra Považanová