Také místní rozhodnou o složení Evropského parlamentu pro nadcházejících pět let. Odborníci tradičně očekávají nízkou účast.

Evropa je lidem vzdálená. Politici se je snaží přesvědčit o opaku. Ale i někteří z nich jsou výrazně skeptičtí. A co říkají lidé? "Trvalé bydliště mám v Olomouci, ale teď bydlím i pracuji v Tanvaldě. O volbách jsem vůbec nevěděla, nikde se o tom moc nepsalo, tak jsem o voličský průkaz chtěla požádat. V pátek 15. května, když jsem byla v Olomouci, už bylo na vše pozdě," prozradila například Daniela Havlíčková.

"V rámci všech voleb v České republice patří volby do Evropského parlamentu mezi ty méně populární. Jinými slovy, účast u nich je velmi nízká. Nižší je už jen při doplňovacích volbách do Senátu. Například při historicky prvních volbách do Evropského parlamentu v roce 2004 přišlo v obvodu Trutnov k volbám 27,82 procenta voličů, o pět let později už jen 27,16 procenta," připomíná politolog Jiří Štefek.

K předešlým volbám se lidem nechtělo

K vyjádření zájmu lidí o volby do Evropského parlamentu v roce 2010 stačí jediné slovo. Nezájem. Jen v jediné obci, Zábřezí-Řečice, vystoupala účast nad 50 procent, v naprosté většině ale lehce přesáhla dvě, maximálně tři desítky. Za celý okres to bylo 27,16 procenta. K urnám tak dorazil pouze jeden volič ze čtyř.

Největší neúčast zaznamenali v Choustníkově Hradišti. Na seznamu měla komise 462 lidí, vydala ale pouze 70 obálek. Účast tak jen minimálně přesáhla 15 procent. O procento lepší byl Dolní Lánov. Největší město regionu, Trutnov, se téměř přesně drželo okresního průměru.

Z celkového počtu 26 433 odevzdaných obálek nejméně zaujaly Strana demokracie a svobody a Lidé a Politika s pouhými šesti hlasy.