Rekonstruovaný Františkánský klášter, horská chata Dolní Malá Úpa a Ski bar Horní Malá Úpa. To jsou tři stavby z regionu, které se letos probojovaly do druhého kola jubilejního 20. ročníku soutěže Stavba roku 2012. Cílem soutěže, do níž mohou být přihlášeny stavby nové i rekonstruované, je seznámit nejširší odbornou a laickou veřejnost s úrovní českého stavitelství a architektury.

Spolu se třemi stavbami z Trutnovska, které vám Krkonošský deník postupně představí, do druhého kola postoupilo dalších 28 staveb. Zda bude některá z nich mezi konečnou patnáctkou nominovaných, se veřejnost dozví 6. září.

Povedená oprava

Rekonstruovaný Františkánský klášter v Hostinném přihlásil do soutěže dodavatel stavby, firma Metrostav a. s., jako jednu ze svých renovací.

„Oprava starého kláštera se povedla vizuálně i materiálově. Všechny práce se provedly tak, jak se u historického objektu mají. Chtěli jsme se výsledkem pochlubit a ukázat veřejnosti, jak lze také starou stavbu zrekonstruovat," uvedl Jaroslav Dolejší, oblastní ředitel Metrostavu pro Královéhradecký kraj.

Podle starosty Karla Klímy rekonstrukce spočívala v rehabilitaci původního stavu objektu, v tzv. památkovém očištění. Nové věci byly vneseny pouze v případě, že se staré nedochovaly.

Poté, co klášter v 60. letech 20. století sloužil jako skladiště, získalo jej v roce 2007 město. Areál tvoří obdélníková budova s vnitřní zahradou a okolní pozemky. Součástí komplexu je také barokní kostel Neposkvrněného početí Panny Marie, ve kterém působí Galerie antického umění s významnou kolekcí kopií antických soch. Stavební práce začaly před dvěma lety a kompletní rekonstrukce přišla na 50 milionů korun. Hostinné investovalo do oprav čtyři miliony, zbytek tvořila dotace Evropské unie. V březnu letošního roku byla veřejnosti zpřístupněna knihovna v prostorách kláštera a o dva měsíce později i muzeum.

„Město jako investor nepřipravovalo rekonstrukci s cílem účasti v soutěžích, ale jako stavbu s vysokou užitnou a přidanou hodnotou pro naše město a tento region," podotkl starosta Klíma. Přesto postoupil Františkánský klášter z 53 architektonických novinek, které se do soutěže přihlásily, do druhého kola. „O to víc nás těší, že si jako jedna z mála rekonstrukcí našla místo mezi skupinou kvalitních novodobých staveb," sdělil.

Návštěva komise

Všech 31 staveb, které postoupily do druhého kola, navštívila v červenci odborná komise, která jednotlivá díla posuzovala podle několika kritérií, například podle kvality investičního záměru, začlenění stavby do okolí nebo kvality stavebních a řemeslných prací. „Zajímali se především o provoz kláštera, jeho využití v regionu, architektonickou kvalitu stavby a další aspekty," řekl Karel Klíma.

Nyní musí všichni počkat do 6. září. Tento den porota nominuje na ocenění Stavba roku 2012 celkem patnáct staveb. Nominace budou zveřejněny v odborném tisku a na stránkách www.stavbaroku.cz. Oficiální vyhlášení výsledků se uskuteční v říjnu na 6. slavnostním setkání Dnů stavitelství a architektury, kde bude oceněno pět objektů.

„Netroufám uvažovat o tom, že bychom vyhráli Stavbu roku. Už postup do druhého kola je pro nás úspěchem," dodal starosta Karel Klíma.

Soutěž Stavba roku

• cílem je seznámit odbornou 
i laickou veřejnost s úrovní českého stavitelství a architektury;
• první ročník soutěže se konal už v roce 1993, letos se tak jedná už o 20. ročník;
• přihlášeno bylo 53 staveb;
• první stavbou honosící se titulem Stavba roku je rekonstrukce Rudolfina v Praze;
• v minulosti získala toto ocenění například Studijní a vědecká knihovna v Hradci Kralové (2009) nebo rekonstrukce divadla Reduta (2006);
• v roce 2011 titul Stavba roku získalo Společenské centrum Uffo v Trutnově.

Františkánský klášter v Hostinném

• byl založen v roce 1684;
• důvodem jeho unikátnosti je, že se jedná o jedinou dochovanou památku stavitele Wolfganga Dienzenhofera na území Čech;
• Wolfgang Dienzenhofer je jedním z nejvýznamnějších architektů evropského baroka;
• klášter byl během své existence dvakrát zrušen, definitivně 
v roce 1950. V 60. letech sloužil jako skladiště;
• nyní je v klášteře Městská knihovna a Městské muzeum 
a Galerie antického umění.

Nikola Fátorová