Rekonstrukce Městského muzea se blíží k závěru. Vyžádá si investici přibližně dvanáct milionů korun a má být hotová do konce června.

Přístupné všem

Rekonstrukce se týkala především hlavní budovy bývalého Kohoutova dvora. Kromě nové střechy a fasády vznikly prostory pro depozitáře a novou expozici. „V budově špýcharu vznikne výtah, který umožní bezbariérový přístup," řekla Alexandra Jiřičková, ředitelka muzea. Po dobu oprav je muzeum uzavřené, výstavy muzeum připravovalo pro výstavní síň Staré radnice. Pracovníci sídlí v bývalé ZŠ Komenského.

Pokud se podaří dokončit stavební práce v plánovaných termínech, začne se muzeum stěhovat zpátky do Kohoutova dvora. „Stěhování bude postupné. Od září by se měl otevřít nejprve špýchar," dodala Jiřičková. Tím pádem se sem vrátí také výstavy. „První v nových prostorech bude expozice k životnímu výročí výtvarnice Renaty Greiner," prozradila ředitelka. Poslední výstava ve Staré radnici začne příští týden a bude věnována podkrkonošské architektuře.

Ozdoby na Vánoce

Nová expozice, věnovaná tradici výroby vánočních ozdob ve městě i v regionu, začne vznikat během prázdnin. „Všechny exponáty máme již shromážděné," uvedla Jiřičková. Součástí expozice bude dílna, kde si lidé vyzkouší výrobu vánočních ozdob.

Tato činnost má v regionu velkou tradici a stále se ve městě skleněné kuličky vyrábějí. Nová expozice bude otevřena před koncem roku. „To jsou plány, všechno bude záležet na dodržení termínů,"zdůraznila ředitelka muzea Alexandra Jiřičková.