Při přestavbě dělníci zpevní i trámy v podlahách expozic v prvním patře a prosklí zastřešení atria. Rekonstrukce, která je naplánována do tří etap a skončí letos v srpnu, přijde město zhruba na deset milionů korun.

Zajímavé nálezy

„Stavební  práce začaly v atriu, kde bylo třeba zbořit nevhodně udělané novodobé přístavky. Dále dělníci rozbourali  dlažbu ze 70. let, protože bude nutné snížit terén, a na půdě vyklízejí zásypy," sdělil ředitel Muzea Podkrkonoší Vlastimil Málek.

Při vyklízení budovy nacházejí pracovníci muzea zajímavosti. „Kromě vzácného obrazu, který jsme objevili na začátku stěhování, to jsou už jen drobnosti. Například portréty bývalých prezidentů  Gottwalda nebo Zápotockého. Na nádvoří se ale v současnosti provádí archeologický výzkum a zde se našly například zlomky krásně reliéfně zdobených novověkých kachlů ze šestnáctého století," říká Vlastimil Málek.

Se zajímavými nálezy se určitě seznámí i návštěvníci Muzea Podkrkonoší. „Na samostatnou výstavu to zřejmě nebude, protože nálezů je málo, jde o zásypy, ale buď artefakty umístíme do vitríny ve vestibulu, nebo uspořádáme tématickou výstava k archeologickým nálezům muzea," podotýká ředitel muzea.

Stavební práce budou i nadále pokračovat v atriu, kde   dělníci připravují usazení kovové konstrukce. Pracuje se ale i na jiných místech muzea. „Ve výstavním sále přijde v nejbližší době vyrovnat podlaha, která je popraskaná, v prostoru vzduchotechniky se zase zpevní  klepy a připravují se drobné vysprávky stěn na nádvoří. Zde už je položená kanalizace, udělané svody okapů a v nejbližších dnech se bude betonovat," říká Vlastimil Málek.

Pracovníci nezahálí

Přestože je muzeum pro veřejnost uzavřené, jeho pracovníci nezahálejí. „Sbírko-tvorná činnost, která je hlavní náplní muzea, nikdy nekončí a pokračuje stejně jako činnost výzkumná nebo publikační," upozorňuje ředitel muzea Málek a dodává:  „Nyní redakčně dokončujeme sborník Krkonoše – Podkrkonoší, kde je padesát studií. Dále rozšiřujeme sbírky a vymýšlíme nové expozice. Jedna z kolegyň pracuje v novém depozitáři ve Školní ulici, kam jsme odstěhovali část sbírkového fondu, a nyní pracuje na jeho revizi. Jiná kolegyně zase restauruje některé sbírkové předměty, protože v předchozích desetiletích se tato činnost zanedbala."