Na veřejných pohřebištích města jsou stovky opuštěných hrobových míst. „Jedná se o ty, kde není placena úhrada za jejich užívání, kde doba, na kterou byla pronajata, již uplynula a vlastník není znám," upřesnila Lucie Motyčková z organizace Lesy a parky Trutnov, která se o správu hřbitovů stará.

Situaci bylo třeba řešit, podle rozhodnutí rady města proto nyní běží půlroční lhůta, kdy se mohou majitelé o jednotlivá místa přihlásit. „Učinit tak lze do 12. prosince na majetkovém odboru Městského úřadu v Trutnově v kanceláři Evy Morávkové," informoval vedoucí odboru Petr Kučera.

Seznam opuštěných hrobů je skutečně dlouhý, celkem má 724 položek. Absolutně nejvíc jich je v Horním Starém Městě (347), ve Voletinách (100) a v Bohuslavicích (90). Zbytek připadá na Libeč, Lhotu a centrální hřbitov na Bojišti.

V případě, že se vlastník o věc do daného termínu nepřihlásí, bude město postupovat v souladu s občanským zákoníkem § 135 – opuštěná hrobová zařízení připadnou do jeho vlastnictví.

Následně je převezmou do správy Lesy a parky Trutnov, které zajistí jejich zrušení. „Není to ale tak, že po vypršení lhůty rázem všechny hroby začneme likvidovat. K tomu bude docházet postupně, podle potřeby. Míst máme relativně dostatek, takže spíš jde o to, že nám to uvolní ruce a budeme moci celou záležitost řešit podle aktuálních potřeb," dodává Lucie Motyčková.