Mnohde tuto funkci plní městské parky. V Semilech takové prostranství jedinečným způsobem od okolní dopravy odděluje řeka Jizera, která spolu se svým přítokem, Jíloveckým potokem, vytvořila z městského parku Ostrov oázu klidu uprostřed aglomerace.

Během letních prázdnin se dětské hřiště v parku na Ostrově začalo pozvolna měnit, dělníci opravili stávající herní prvky, přibyly některé nové a uprostřed vyrostlo oplocené kruhové pískoviště. "Obnova a doplnění prvků dětského hřiště je akcí poměrně dlouho připravovanou a uskutečňuje se na etapy," řekl městský architekt Martin Hilpert. Kompletní úpravy hřiště budou hotové až po výstavbě objektu zázemí se sociálkami a občerstvením. Teprve pak bude jasněji čitelná celková koncepce úprav, která považuje objekt zázemí za středobod hřiště, kde bude také posezení pro doprovod dětí. Počet herních prvků se má ještě zvyšovat.

"Například pískoviště jsme navrhli jako bezpečný prostor, kam díky plotu nemají přístup psi a další možní znečišťovatelé," vysvětlil architekt Hilpert. "V průběhu prací na návrhu jsme se rozhodli využít výplň oplocení jako tabule na kreslení křídami. Ty by měly být později v místě neustále k dispozici. Uvnitř pískoviště je umístěn dětský bagr, který jistě ocení všechny děti," dodal.