Nepřehlédnutelná budova u silnice vedoucí do Pece pod Sněžkou pod lanovkou na Portášky končí na smetišti dějin. Její historie sahá do přelomu 18. a 19. století. Co vznikne na jejím místě? "Otevírá se tu možnost výstavby menšího polyfunkčního objektu, kde by byly veřejné toalety, infocentrum, ale třeba také sdílená zdravotnická ordinace. V ní by se mohli střídat lékaři různých oborů nejen z Trutnovska a lidé z města by tak za běžnou zdravotní péčí nemuseli nikam daleko cestovat," přiblížil možné využití starosta Pece pod Sněžkou Alan Tomášek.

Zatím je jisté to, že poté, co Pec pod Sněžkou zchátralý bývalý hotel Uran odkoupila za 20 milionů korun, dochází k bourání, na které posléze naváže úklid pozemku. "Myslím, že pro Velkou Úpu je to klíčová investice. Chátrající Uran to místo dlouhodobě hyzdil. Jde přitom o centrum Velké Úpy, která by si zasloužila dobudovat zde náměstí i důstojné překladiště pro boudaře," uvedl Alan Tomášek.

SkiResort Černá hora-Pec chce vybudovat na sjezdovce Javor v Peci pod Sněžkou novou šestisedačkovou lanovku.
SkiResort připravuje stavbu nové šestisedačkové lanovky v Peci pod Sněžkou

Podle něj dát tomuto místu nový smysl a užitek bude už patrně úkol pro nové zastupitelstvo. To současné zatím odsouhlasilo odkup ve třech splátkách, bourání hotelu Uran a úklid pozemku.

HRADECKÁ FIRMA OD ZÁMĚRU UPUSTILA

Pro lukrativní místo přitom dříve vznikla řada plánů. Ten poslední se před několika lety dočkal vizualizace a počítal s tím, že současnou stavbu nahradí apartmánový dům. Hradecká firma, která stavbu plánovala, po jednání se zástupci města od záměru nakonec upustila a nabídla ruinu i s přilehlým pozemkem městu k odkoupení.

Dopravní terminál v Peci pod Sněžkou spustí provoz v pátek 18. prosince. Parkování tam bude výrazně levnější než na jiných místech v Peci.
Nejlevnější parkování v Peci bude v novém terminálu, všude jinde výrazně zdraží

První stavba stála na tomto místě již na přelomu 18. a 19. století. Nejpozději v roce 1884 tam fungoval hostinec. Současnou podobu dostal tehdejší hostinec Aupatal na konci 30. let 20. století, kdy nesl jméno hotel Seitz. Po druhé světové válce byl objekt zkonfiskován, stal se majetkem státu. Do správy ho dostali manželé Říhovi. Jejich jméno na vývěsním štítě ale nevydrželo dlouho. Přišel únor 1948, znárodnění a z hotelu Říha se stala zotavovna ROH, která nesla název Kolektiv. Z ní se stal hotel Uran až po roce 1989. Po revoluci se v hotelu vystřídalo několik nájemců a budova spíš chátrala. Posledním vlastníkem se stalo město Pec pod Sněžkou.

V Peci pod Sněžkou je hotová stavba parkovacího domu, v provozu bude od prosince.
Pec pod Sněžkou postavila obří parkovací dům, má stavební povolení na další