Už čtrnáct let se Jan Balcar podílí na rozvoji podkrkonošského venkova. Pomáhá s dotacemi obcím, zájmovým spolkům, ale i třeba podnikatelům. Do rozvoje obcí z Trutnovska i díky němu putovaly desítky milionů korun.

Přestože sportu se jeho organizace dotýká minimálně, i Balcar nad současnou kauzou fotbalového bosse Miroslava Pelty kroutí hlavou.

„Určitě to není jen o Peltovi. Nepamatuji tak špatně nastavený systém. Žádná Evropská unie ani nikdo jiný po nás nechce takovou administrativní zátěž. Jen úředníci a politici v Praze dotační systémy neuvěřitelně ztěžují," říká Jan Balcar. „Připomínkují věci, které jim vůbec nenáleží. To vnímám jako velkou šikanu," dodává odborník.

Právě přebujelý úřednický aparát může podle Balcara vést ke klientelismu, lobbingu a zákulisním hrám. Rozdělování veřejných peněz v soukromém bytě je absurdním vyvrcholením.

„Někdo ten tok peněz řídí. Pelta v tom nemůže být jako takový sám. Za machinacemi stojí systém, který umožňuje přesun peněz od někoho, někam a za něco. Těžko říct, jak to funguje," přemítá Balcar. „Systém je teď tak postavený. Úředníci v Praze často ani nemají jasnou metodiku hodnocení žádostí, jsou neznalí realitě. Zároveň jsou ale nejdůležitějším článkem při rozdělování peněz," říká.

Jan BalcarZdroj: ArchivSport podle něho trpí zejména neprůhledným systémem, podle něhož jsou kluby a svazy financované.

„Nerozumím tomu, že má fotbal vyjednané lepší podmínky než ostatní. Pan Pelta dokázal vyjednat prostředky pro fotbal, to je asi v pořádku. Ale jakým způsobem, to je problém, jak se ukazuje," říká Jan Balcar, který je zároveň starostou T. J. Sokol Libňatov.

Opakuje, že největší problém má Česká republika v úřednickém aparátu. Za deset let se prý po různých skandálech neřeší smysluplnost využití dotací, ale především fakt, aby úředníci byli krytí a nemohlo přijít obvinění.

Pro příklad Balcar přidává vlastní zkušenost. „V roce 2007 jsem vypisoval žádost o dotaci pro náš region sám. Z půlročního sbírání dat jsem během 14 dní sestavil dokument, který uspěl. Region získal 2,5 milionu korun," vzpomíná. „Teď máme tisíc papírů, tisíc aplikací, tisíc úředníků a konzultantů. Pro 60 milionů korun děláme stostránkové dokumenty v deseti lidech, úředníci ji rok a půl posuzují a pak kvůli malichernosti nechají přepracovat. Naproti tomu pan Pelta půl miliardy korun vyjedná na základě zákulisních jednání. To je směšné srovnání. Je to až nechutné. Děláme si to ale v tomhle státě sami," zlobí se Jan Balcar.