Peníze půjdou do infrastruktury, naplní se všechny požadavky místních škol a začne příprava velkých akcí na příští rok. Schvalování trutnovského rozpočtu předcházela v pondělí v podvečer více než dvouhodinová vysvětlovací rozprava.

„Růst ekonomiky je zřetelný a odráží se to i na hospodaření v Trutnově. Loňský rozpočet skončil s více než pětimilionovým přebytkem, což je dobrá startovací čára pro další období," komentoval na zasedání zastupitelů situaci starosta Ivan Adamec.

Investiční akce letos spolknou z rozpočtu zhruba 77 milionů korun. Z loňska pokračuje rekonstrukce Horské ulice a stavba loděnice v Poříčí. Začne rekonstrukce Skřivánčí ulice kolem bývalého Horalu za 4 miliony korun. Vznikne tam nový přejezd a část dešťové kanalizace. První etapu kompletní rekonstrukce odstartují Trutnovští v ulici Ječná v Poříčí za 7,5 milionu korun, a to v úseku od nádraží, kde má vzniknout část nové komunikace.

Základní škola Rudolfa Frimla se dočká rekonstrukce kuchyně za 10 milionů korun a na ZŠ Mládežnická dojde k zateplení zbylých pavilonů.

Investice, které budou představovat finančně mnohem větší objemy než ty letošní, začne město projektově připravovat. Jde primárně o přestavbu sportovního areálu na Nivách na Středisko volného času a o zásadní rekonstrukci krytého bazénu v Trutnově, hlavně z hlediska rozšíření služeb.

Z hlediska letošního rozpočtu zřejmě dále vzniknou lepší podmínky pro chodce ve Voletinách. „Pokud dostaneme dotaci, vybudujeme ve Voletinách nové chodníky ve směru od Trutnova k mateřské škole," přiblížil vedoucí odboru rozvoje města Miroslav Franc. Nového povrchu vozovky i nových chodníků se také dočkají obyvatelé ulice Blanická. Částku ve výši 1 300 000 korun má investovat město Trutnov do vybudování tří přechodových ostrůvků pro zvýšení bezpečnosti chodců při přecházení přes hlavní komunikace. „Nové přechodové ostrůvky včetně osvětlení vzniknou U Studny, u Ekvity a u benzinové stanice ve směru na Poříčí," upřesnil po zasedání Miroslav Franc.

Některé plánované investice zatím ještě do rozpočtu zanesené nebyly. „Vzhledem k tomu, jak se díky ekonomickému růstu vyvíjejí příjmy, věřím, že až dopočítáme transfery a dotace od státu, investice se ještě letos do plánu dostanou a budeme je řešit rozpočtovými změnami," poznamenal starosta Ivan Adamec. Jde například o novou fasádu poříčské školy, která letos slaví kulaté výročí, o stále více atraktivní trailové tratě, výstavbu nového objektu pro dobrovolné hasiče v Horním Starém Městě a stacionář pro seniory. Opoziční zastupitelé během rozpravy pokládali mnoho otázek k různým položkám. Zajímala je mimo jiné problematika hazardu. „Herny vedou k problémům v rodinách, přivádějí chorobné hráče do tragických situací. Rádi bychom věděli, zda město nějak hazard omezí," vyjadřovali se zastupitelé za politického seskupení Žít v Trutnově. Starosta přislíbil, že po schválení zákona na téma hazardu, který prochází třetím čtením ve sněmovně, problematiku Trutnov otevře.