Už 580 podpisů má petice za zachování výuky Obchodní a Hotelové školy ve Zborovské ulici v Turnově a další podpisy přibývají.

Budova bývalých kasáren byla díky finančnímu daru mecenáše Bohuslava Horáčka opravena před lety právě pro potřeby hotelové školy. Teď tu má zůstat jen praktická výuka, teorii se žáci učí na druhém konci města v Alešově ulici. Tam sídlí Střední odborná škola, se kterou se OHŠ před lety nedobrovolně sloučila.

Situace se nelíbí
ani zastupitelům

„Praktická výuka ale bude probíhat jen dva dny v týdnu, jinak bude škola ve Zborovské prázdná. To se nám nelíbí. Navíc vedení školy plánuje, že Zborovskou časem úplně opustí," popisuje starosta Turnova Tomáš Hocke.

Studenti školy, ať už současní či bývalí, včetně rodičů a dalších obyvatel Turnova teď mohutně podepisují petici, kterou se výuku ve Zborovské snaží udržet. Stěhování školy do budovy v Alešově ulici odmítají.

„Jsme znepokojeni stavem některých učeben budovy v Alešově ulici. Jejich špatné technické zázemí je v příkrém kontrastu s moderně vybavenými učebnami ve Zborovské. Sociální a stravovací zařízení neodpovídají současnému počtu studentů. Budova v Alešově ulici nenabízí kvalitní zázemí pro výuku studentů všech oborů," uvádí autor petice Lukáš Bělohradský. „Jídelna v Alešově ulici má kapacitu 40 míst, dětí ve škole je ale 600. To je skutečně nepoměr," uvedla místostarostka Petra Hloušková.

Petice také zmiňuje špatnou atmosféru ve škole. „Studenti školy jsou zastrašováni a ředitelkou je jim naznačována nemožnost dostudování v případě jakéhokoliv odporu vůči stěhování," stojí v dokumentu, který je směřován hejtmanovi Martinu Půtovi.

Půta: Zastrašování nepřipustím

„Petici jsem četl a rozhodně se budu touto situací zabývat. Určitě je pro mě nepřípustné, aby v dnešní době někdo studentům zakazoval projevit jejich názory," zmínil Půta.

„Zastrašování dětí, které mi můj syn popisoval, jsem naposledy zažil za komunismu na střední škole, kdy nám byla podobnou osobou zakázána účast na stávce studentů. Ze zamknuté školy jsme tenkrát utekli oknem. Musí studenti něco podobného udělat i v roce 2015? Pokud nezabere tato petice, tak asi ano. Každopádně svému synovi to doporučím," uvádí v komentáři pod peticí jeden z rodičů.

Podle hejtmana už se na příští týden proto připravuje schůzka s vedením školy, zástupci města Turnova i autory petice. Včera ráno také proběhlo setkání krajské radní pro školství Aleny Losové se studenty prvního ročníku hotelové školy.

„Není to ale v reakci na petici," zdůrazňuje Losová. „V plánu to bylo už dříve. Já jsem školu navštívila už v přípravném týdnu o prázdninách a nikdo z učitelů proti stěhování ze Zborovské do Alešovy nic nenamítal. Určitě nejsem nijak nadšená z toho, kam až ta situace došla," řekla.

Většina studentů a jejich rodičů ale tvrdí, že se o stěhování školy dozvěděla den před zahájením školního roku, někteří pak až přímo 1. září.

„Takovéto netransparentní a nesystémové jednání je dle našeho názoru nepřijatelné a výrazně poškozuje studenty zejména nižších ročníků, kteří jsou nuceni absolvovat studium v jiných prostorách, než které jim byly pro studium prezentovány," uvádí autor petice Lukáš Bělohradský. „Obáváme se, že toto je pouze další krok v postupném redukování kapacity školy, která pod vedením současné ředitelky přišla o celostátní prestiž a zájem studentů z celé republiky." O vývoji bude Deník dále informovat.