Ekonomická krize se tedy poklesem zájmu o nejoblíbenější tuzemský nápoj neprojevila. Pivovar Svijany, který patří co se týče produkce mezi top deset pivovarů v České republice, se o nárůst výroby piva zasloužil nejvíce. Loni vyrobil přes 385 tisíc hektolitrů piva a letos chce úctyhodný rekord znovu překonat.

„V letošním roce bychom chtěli překročit hranici 400 tisíc hektolitrů,“ řekl ředitel pivovaru Roman Havlík. Svijanský pivovar se soustředí především na tuzemský trh a do zahraničí téměř nevyváží. Kvůli zvyšujícímu se prodeji investoval loni do rozšíření kapacity 45 milionů korun, na letošní rok plánuje další investice ve výši 80 milionů.

Také Pivovar Rohozec letos na trhu výrazně zabodoval a uvařil něco přes 63 tisíc hektolitrů. „Hlavním důvodem větší výroby je rostoucí zájem odběratelů o regionální značky a také vysoká kvalita piva z menších pivovarů,“ uvedl ředitel pivovaru František Jungmann.

Produkce malého pivovaru se za posledních pět let zdvojnásobila a jeho pivo se těší velkému uznání. Sdružení přátel piva v loňském roce ocenilo rohozecké světlé výčepní pivo Podskalák a udělilo mu titul Desítka roku.

Vratislavický pivovar, který vyrábí pivo značky Konrád, letos vyrobil bezmála 150 tisíc hektolitrů a velmi výrazně mu vzrostl odbyt do zahraničí. Do Německa, Rakouska, Francie a dalších evropských zemí míří více než dvě třetiny jeho pivní produkce.

„Zdá se, že i v hospodářské krizi chutná české pivo lidem po celé Evropě. Například ve Francii se poptávka po našem pivu zvedla o plných 100 procent,“ pochlubil se náměstek ředitele pivovaru Jaroslav Toman.

Ještě před čtyřmi lety se v pivovaru uvařila pouhá třetina loňské produkce. Úspěchy pivovarů oceňuje i vedení Libereckého kraje. „Potěšilo mě, že navzdory krizi se soukromému českému pivovaru daří i letos zvyšovat výrobu,“ poznamenal nedávno krajský radní Jaroslav Podzimek.