„Strašné sucho, pole jsou zdecimovaná od mrazu, který vytáhne z půdy vodu a vítr se sluncem plochy vysuší. Nevidím to nijak pozitivně,“ popisuje současnou situaci na polích ředitel Zemědělského družstva Podchlumí Dobrá Voda Luboš Horník.

Podnik je známý především výrobou kysaného zelí. Plochy se zelím letos farmáři zachovají stejné jako vloni. Právě i zelí potřebuje pro svůj vývoj dostatek vláhy.

Velký déšť by vše zachránil

„Jestli za duben spadne nula, tak to bude dost tristní, naposledy pršelo před měsícem a půl,“ stěžuje si ředitel. Velký déšť by prý všechno zachránil, ale v následujících deseti dnech nemá z oblohy spadnout ani kapka. Jarní pšenice navíc poškodily silné mrazy a pokud rostliny nedostanou vláhu, neproniknou k nim ani potřebné živiny.

„Nevypadá, že zaprší, osobně cítím, že to bude letos velký problém,“ obává se ředitelka žlunického zemědělského podniku Jana Pokorná.

Bio zemědělství Miloše Kurky v Černíkovicích na Rychnovsku.
Zboží farmářů se přesunulo na on-line trhy

„Nemůžeme brečet, když čtrnáct dnů neprší. V únoru jsme dostali vody hodně. Zatím to zvládáme. Kromě kukuřice máme zaseto všechno, jen bychom potřebovali trošku vody,“ říká s optimismem v hlase Jaroslav Lád ze Zemědělského družstva Ostaš na Náchodsku.

Optimismus neztrácí

Rodinná farma Kejklíček z Královéhradecka věnuje největší pozornost pěstování cibule a konzumních brambor. V zemi už mají brambory ze sedmdesáti procent, cibuli, cukrovku, krmnou řepu. Jinak ze skladu nabízí několik odrůd brambor i cibule. „Po výpadku vývařoven, výroben a jídelen máme problém s odbytem. Zájemci si mohou přijet k nám na farmu, prodáváme i mléčné výrobky,“ zve Vlasta Kejklíčková.

Zemědělské družstvo Mžany se zabývá výrobou skotu, pěstováním obilí, řepy a kukuřice. I tady už mají zaseto, zbývá posledních dvacet sedm hektarů kukuřice, která přijde do země po sklizni žita. Podle dosavadních odběrů vzorků půdy jsou Mžany nyní jednou z nejsušších oblastí na Hradecku.

Potvrdil to agronom podniku Lukáš Hašek. „Kde jsme seli jařiny, tak tam nějaká vláha je, ale v ozimech se projevuje sucho. Pokud plodiny nedostanou vodu, budou redukovat odnože, což omezí výnos,“ předpovídá agronom.

Hrad Potštejn vstal díky digitalizaci z popele.
Jako za starých časů aneb Památky ožívají v digitálním světě