Na den přesně po padesáti letech od prvního uvedení kultovního filmu Hoří, má panenko si připomene jeho kořeny Kulturní dům Střelnice. Snímek, nominovaný na Oscara, zažil tehdy premiéru přímo ve městě, kde se natáčel. Ve Vrchlabí, na plese požárníků na Střelnici a se zapojením místních obyvatel.

„První veřejné promítání filmu se konalo ve Vrchlabí. Kulturní papaláši vybrali tohle místo v naději, že vrchlabští občané se budou cítit dotčeni a zesměšněni způsobem, jakým jsem je zobrazil na plátně. Předpokládali, že jejich reakce bude natolik zlostná, že mi výslovně zakázali do Vrchlabí jet, abych náhodou nepřišel k úrazu. Ve skutečnosti se ale vrchlabské publikum během promítání vesele řehtalo,“ líčil v pamětech Miloš Forman.

Vedení města ho v pátek ocení jako významnou osobnost Vrchlabí. V jeho nepřítomnosti. Pětaosmdesátiletý režisér byl v Česku naposledy v roce 2011, žije v americkém Connecticutu. Tam k němu ocenění putovalo. „Přes naši rychlou newyorskou spojku jsme mu posílali balíček s fotografií opraveného kulturního domu, koláží k výročí filmu od Terezy Bartůňkové a vlastním oceněním. Může si ho v Americe pověsit do kuchyně k lednici. Bohužel byl v poslední době nemocný,“ řekl ředitel Střelnice Vladimír Jindra.

Kulturní dům Střelnice zažije nejprve v pátek večer uvedení digitálně zrestaurovaného filmu a také nikdy nepublikovaných záběrů z natáčení. Promítat se bude Národním filmovým archivem digitálně zrestaurovaná verze v blu-ray formátu. Film poběží ve stejnou dobu na více místech v republice, Kolíně, Zlíně, Semilech i Praze. Objeví se někdo z přímých aktérů? „Všichni uniformovaní požárníci, kteří ve filmu hráli, jsou bohužel mrtví. Z účastnic soutěže o královnu krásy má jedna dorazit. Dostaví se také komparzistky, které se nám podařilo vypátrat,“ odpověděl Vladimír Jindra.

V sobotu bude pokračovat „Víkend s Milošem Formanem“ hasičským bálem na Střelnici, s legendární tombolou a vstupným v symbolické hodnotě 50 korun. Padesátiny završí nedělní divadelní zpracování Hoří, má panenko v provedení Ochotnického spolku Divadelní klub Vrchlabí.

VÍKEND S MILOŠEM FORMANEM
pátek 18.00
udělení městského ocenění Miloši Formanovi (v jeho nepřítomnosti), promítání digitálně zrestaurované verze filmu, promítnutí nikdy nepublikovaných záběrů z natáčení filmu, výstava
sobota 20.00
Hasičský ples s tombolou
neděle 19.00
Hoří, má panenko v divadelním podání vrchlabských ochotníků z Divadelního klubu