V lokalitě Pod Vartou mají jasno. Podobu nové moderní mateřské školy představuje nyní semilská radnice veřejnosti. Oznámila, že vítězem architektonické soutěže se stal A. Marek Topič.

Výsledek se veřejnost před několika dny dozvěděla na slavnostním vyhlášení v semilském kině Jitřenka.

Soutěž na návrh nové mateřské školy byla vyhlášena v říjnu předchozího roku a zúčastnilo se jí 70 odborníků či architektonických studií, a to nejen z České republiky, ale i z Německa, Slovenska, Rakouska, Švédska, Španělska nebo Japonska.

„Návrh mateřské školy a její zahrady se kromě jiného musel vyrovnat s faktem, že v budově mají sídlit dvě nezávisle vedené mateřské školy MŠ Pod Vartou a MŠ waldorfská Semily," přiblížila záměr mluvčí semilské radnice Renata Coufalová. Vítězný návrh A. Marka Topiče podle jejích slov vyhověl porotě nejen dispozičním řešením s minimem chodeb, ale především pružným prolínáním dvou kruhů se společným zázemím. „Porota vysoce ocenila všechny posuzované aspekty, ať už usazení na pozemku, celkový výraz i koncept řešení, ale i řešení jednotlivých dispozic," dodala Renata Coufalová.

„Soutěž pro nás byla opravdovým přínosem a věřím, že se podaří vítězný návrh zrealizovat a dotáhnout až do konce. Nyní bude následovat zpracování projektu a podání žádosti o dotaci," dodala k výběru semilská starostka Lena Mlejnková. Vítězný návrh, ale i ostatní soutěžní počiny mohou zájemci zhlédnout po celý následující měsíc v prostorách budovy městského úřadu na Riegrově náměstí. Katalog jednotlivých projektů je k zakoupení či zaslání v Turistickém informačním centru Semily.